2010. december 28.

Amerikai segéd-4G

Akár már márciusban leállhat az amerikai Flo TV mobiltévé-szolgáltató, miután az eddig használt frekvencia rövidesen más feladatot kap.

Akár már márciusban leállhat az amerikai Flo TV mobiltévé-szolgáltató, miután az eddig használt frekvencia rövidesen más feladatot kap. Egy robbanásszerű sebességgel terjedő szolgáltatás veszi át a széles körben nem elterjedt médiahasználati megoldás sávját.

A rendszert működtető Qualcomm bejelentése szerint ugyanis 1,925 milliárd dollárért eladja licencét az AT&T távközlési szolgáltatónak. Ezzel a vásárló tovább bővítheti a negyedik generációs (4G, Lte mobilhálózatához rendelhető sávszélességet. Az eddig „élesben” még nem alkalmazott megoldás nemzetközi elterjedése új távlatokat nyithat a szárnyait még csak bontogató technológia előtt. Hogy hány ügyfél lesz kénytelen lemondani az USA-ban az – Európa-szerte gyengélkedő – szolgáltatásról, azt nem tudni, mivel a Flo Tv előfizetőszámát korábban sem hozták nyilvánosságra.

Mint arról portálunk korábban beszámolt: negyedik generációs mobilhálózat kiépítésével menekülne a sávszélesség-csapdából az AT&T. A nagyvárosokban ugyanis gubancok vannak. A New York-i és a San Francisco-i ügfelek ugyanis rendszeresen panaszkodnak amiatt, hogy hívásaik megszakadnak, az adatletöltés pedig mind lassabb. A mobilhálózatok ugyanis nem bírják az okostelefonok – elsősorban az iPhone – gerjesztette pluszforgalmat

A megoldás a mobiltévé-frekvencia beáldozása lehet. A FLO TV néven kínált szolgáltatás ugyanis soha nem vált jelentőssé az Egyesült Államokban, így a Qualcomm bevonásával a frekvencia is megszerezhetőnek látszik. Az üzletet csak értdekesebbé teszi, hogy a mobiltévézésre kijelölt 700 MHz-es sávtartománynak kimondottan jó – azaz könnyen készpénzre váltható - tulajdonságai vannak. Például az, hogy az átlagosnál ritkább a mobiltoronyrendszer-igénye, ugyanakkor méretes adatforgalmat és képes átereszteni.

Az AT&T a tervek szerint 2011 második felétől negyedik generációs hálózattal javítana a helyzeten. Ezt a szolgáltatást a kisebb riválisok – így a Sprint Nextel vagy a Clearwire – már felvették kínálatukba. Az egyik nagy kérdés viszont az: mikor dobják a piacra a 4G-vel is boldoguló iPhone-t.

Rádiós pályázatok

1 órája

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.