2011. március 31.

Antenna Hungária: jól halad a digitális átállás

A MinDig TV platform immár a lakosság 95 százaléka számára elérhető, ehhez 25 milliárdos beruházás kellett.

A MinDig TV platform immár a lakosság 95 százaléka számára elérhető, ehhez 25 milliárdos beruházás kellett.

25 milliárd forintos beruházásról számolt be az Antenna Hungária, amely szerint jól halad a digitális átállás. A cég közlése szerint a lakosság 95 százaléka számára potenciálisan elérhető ennek nyomán a digitális földfelszíni platform, a MinDig TV.

Az értékesített DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek száma erőteljesen emelkedett az előző hónapokban. Ebben a tavaly év végi hálózatkiépítés, a szolgáltatás ismertségének emelkedése a kommunikációs kampányok, a bővülő MinDig TV matricás készülékválaszték és a csökkenő berendezésárak - közölte az Antenna Hungária.

A GfK havi értékesítési statisztikái alapján több mint 600 ezer háztartás rendelkezik DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel. A MinDig TV felhasználók száma meghaladta a kétszázezret, ami az összes földfelszíni háztartás 25 százalékát teszi ki. A 11 előfizetéses programot kínáló MinDig TV Extra előfizetőinek száma 10 hónap alatt elérte a 25 ezret. A földfelszíni digitális televíziós szolgáltatás ismertsége 80 százalékos a háztartásokban.

"Amióta négy éve TDF tulajdonba került az Antenna Hungária, a cég hatékonyságnövelő lépései csökkenő műsorterjesztési költségeket eredményeztek a közszolgálati műsorszolgáltatók számára. Ennek köszönhetően a közszolgálati műsorszolgáltatók a folyamatban lévő digitális átállás időszakában 2007-hez képest 10 százalékkal kevesebb műsorterjesztési költséggel kalkulálhattak. Ezen túlmenően, a digitális átállás pozitív eredménnyel jár az állami költségvetés számára is: az analóg lekapcsolást követően az AH a legmodernebb technológiát képviselő műsorterjesztési szolgáltatást biztosítja a közszolgálati műsorszolgáltatóknak, a 2007-es árakhoz képest közel feleakkora költségszinten" - mondta Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

Idén a cég a szabadon fogható és előfizetéses kínálat bővítésére fókuszál, ehhez a Budapesten és környékén jelenleg DVB-H tesztsugárzásra használt B multiplexet DVB-T célra kívánja felhasználni, melyhez a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság döntése is kell. Az Antenna Hungária várakozásai szerint év végére a MinDig TV háztartások száma elérheti a 350 ezret.