2018. április 04.

Aprópénzért a kamuhírek ellen

Az elmúlt 14 évben kétezernél is több alkalommal rántotta le a leplet az átverésekről, városi legendákról és dezinformációkról az Urbanlegends.hu.

Ül az ember a gépe előtt, és szembejön egy kissé hihetetlen hír. Vagy éppen egy baráti beszélgetésen hangzik el: "és azt hallottad, hogy..."? Nem csak az ilyen, átverésgyanús információk terjedésének ad jó terepet az internet, hanem a leleplezésüknek is, ezért aztán ilyenkor jó eséllyel felmegyünk az internetre, vagy ha már ott vagyunk, rákeresünk: igaz-e, amit hallottunk/olvastunk. És ilyenkor nagyon sokszor az Urbanlegends.hu-n lyukadunk ki, az elmúlt közel másfél évtizedben konkrétan 20 millió alkalommal történt meg ez - írja a HVG.

Mint írják, – a HVG-nek is dolgozó – Marinov Ivánban felmerült, hogy több időt szeretne szentelni az oldalnak, több témát szeretne feldolgozni, hogy minél több kamuhírt leplezzen le. Ezért indított egy projektet a Patreonon: az oldalon, amely lehetővé teszi, hogy a szerzők bizonyos összegyűjtött összegek mellé konkrét célokat társítsanak. "Én az első elérendő szintnek a havi 500 dollárt jelöltem be, amiért cserében vállalom, hogy az elmúlt év havi átlag 7-8 cikke helyett havi 15-20 közé lövöm be a minimumot" - mondja.

Ha segíteni szeretné az Urbanlegends.hu munkáját, akkor havi 1, 5 vagy 10 dolláros mikrotámogatást állíthat be a rendszerben, ahol a jobbra fent látható "Become a patron" gomb megnyomása után kell kiválasztani az összeget, majd a regisztráció után vagy bankkártyát hozzáadni fiókjához vagy PayPal-fizetést beállítani.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

48 perce

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.