2010. június 02.

Arcozik Pakisztán

A jogvédők egyik szeme sír, a másik meg nevet, miután Pakisztánban megint elérhető a Facebook. Damoklész kardja ott lebeg a rendszer feje felett.

A jogvédők egyik szeme sír, a másik meg nevet, miután Pakisztánban megint elérhető a Facebook. Damoklész kardja azért ott lebeg a rendszer feje felett: bármikor megint kitilthatják a szolgáltatást a helyi képernyőkről. Eközben az Egyesült Államok demokráciát fejleszt – olyan vidékeken, ahová el sem ér a központi kormányzat keze.

Az oldalra vagy két héten keresztül nem tudtak fellépni a helyi felhasználók, miután egy ottani bíróság istenkáromlás miatt ítélt a közösségi site ellen. Az ógy előzménye, hogy egy máig ismeretlen felhasználó Mohamed-rajzversenyt hirdetett. Ezzel nem csupán az iszlám emberábrázolást tiltó előírásaival menetelt szembe, de feltépte a majd fél évtizeddel ezelőtt, egy dán lapban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt kirobbant vita sebét is. A Mindenki Rajzoljon Mohamedet Nap ellen még mérsékelt muzulmán közéleti személyiségek is tiltakoztak, a 170 milliós államban pedig utcai tüntetéseket szerveztek.

Muzulmán ügyvédek egy csoportja fordult végül a helyi médiahatósághoz, amely kérelmük tárgyalását későbbre napolta, de elrendelte, hogy május 31-ig blokkolják a Facebook elérését. A jó hír az, hogy a szankció lejárta után ismét elérhető Pakisztánban a közösségi oldal – a rossz pedig, hogy ezer fölött van azoknak a linkeknek a száma, amelyre kattintva a helyieket visszadobja a rendszer. Mégpedig központi rendelkezés alapján. Az sem kizárt, hogy imét a toltott tartalmak táborát gyarapíthatja a Facebook: a tilalmat feloldó bíró ugyanis azt kérte a kormánytól, hogy dolgozzon ki hatékony rendszert annak érdekében: az ország lakói ne érjék el a világhálón terjedő istenkáromló tartalmakat. 

Mindeközben a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió első számú vezetője ötnapos viziten járt Pakisztánban. A fő téma a sajtószabadság helyzete volt. Jeffrey Gedmin helyi katonai, politikai és vallási vezetőknek reklámozta a pastu nyelven sugárzó Mashaal (Fáklya) névre hallgató adójukat, amelyik a központi hatalom számára elérhetetlen, a szélőségesek bázisának számító, Afganisztánnal szomszédos törzsi területekre sugározza műsorát.