2019. április 11.

Asztronauták a Spektrumon

400 kilométerrel a földfelszín fölött jelenleg hat ember él az űrben, amihez a legjobbak között kell lenni, és számtalan követelménynek kell megfelelni.

Meglepő lehet, de egy weboldal segítségével bárki nyomon követheti, hogy kik tartózkodnak a világűrben, azok milyen nemzetiségűek, és éppen hány napja tartózkodnak a Földön kívül. Sokan cserélnének most ezzel a négy férfival és két nővel, de minden űrbe vágyóra kemény válogatás vár, amelyet Chris Hadfield a Nemzetközi Űrállomás korábbi parancsnoka vezet. A jelöltek több mint hat héten át, speciális kiképzőközpontokban komoly teszteknek vannak alávetve.

A több ezer jelentkező közül Chris az űrügynökségek szigorú kritériumrendszere alapján 12 jelöltet választott ki. Van közöttük sebész, elméleti fizikus, geológus, vagyis a legkülönbözőbb tapasztalattal rendelkező emberek. „Az űrhajóssá váláshoz három fő adottság kell. Először is egy egészséges test. Másodszor bizonyítottan képesnek kell lenni bonyolult dolgok megtanulására. Harmadsorban pedig fel kell mérnünk, hogy jól tudna-e a jelölt dönteni kiélezett helyzetekben.”

A kiválasztás első szakaszában arra kíváncsiak, hogy megfelelnek-e az alapkövetelményeknek. Chris mellett a NASA egykori orvos kutatója, Dr. Kevin Fong is részt vesz a jelöltekkel való munkában. A kiképző csapat harmadik tagja, a pszichológus Dr. Iya Whitely. Ő az Európai Űrhajós kiképzés egyik megalkotója.

A technikai képességek mellett a fizikum is fontos, az űrhajóslét során az emberi test ugyanis extrém igénybevételnek van kitéve. Az állóképesség maximumát egy „bíp” teszt segítségével vizsgálják, a feladat egyszerű, de jó rálátást nyújt az egészségi állapotra.

A jelölteknek a megterhelő fizikai feladat után nincs is idejük a regenerációra, azonnal górcső alá veszik a mentális képességeiket, ami annak felmérésére szolgál, hogy kiderüljön, hogyan gondolkoznak és mennyire emlékeznek bonyolult dolgokra nyomás alatt.

A fentieken túl a pszichológiai és az interperszonális tulajdonságok is meghatározóak, hiszen hosszú heteket kell egymás társaságában tölteni egy zárt helyen. A pszichológus azt akarja megtudni, hogy milyen információt és hogyan dolgoz fel a jelöltek agya. Arra kíváncsi, hogy a tulajdonságaik képessé teszik-e őket rá, hogy extrém környezetben is teljesíteni tudjanak

Dr. Iya Whitely: „Amikor az emberek hallanak egy kérdést, kell egy kis idő nekik, hogy válaszoljanak. Ez idő alatt számos mikroreakció megfigyelhető rajtuk. Minden apró részlet árulkodó lehet arra vonatkozóan, hogy milyen űrhajósokká válnának. Nem az számít, hogy a jelöltek mit mondanak. A szavak mögé látok. A tudatosság és annak hiánya az, ami sokat elárul jövőbeli teljesítményükről.”

A sorozat első részében négy átfogó feladatot kellett teljesítenie a jelentkezőknek. Hogy milyen további kritériumoknak kell még megfelelnie a kiválasztottaknak az Asztronauták című sorozat további részeiből derül ki.

Asztronauták – Spektrum április 12. 13:30

Címkék: média spektrum sorozat

Még több kerékpárosverseny az Eurosporton

6 órája

Az Eurosport, az Amaury Sport Organisation (ASO) és az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) által kötött megállapodás révén a Tour de France és a La Vuelta minden pillanata 2025-ig kizárólag az Eurosporton lesz követhető élőben.