2016. szeptember 01.

Automatizált piacteret hoztak létre Finnországban

A tíz vezető médiavállalat által alapított automatizált, garantált piactér idén ősszel kezdi meg működését.

A tíz alapító - Sanoma Corporation, Alma Media Corporation, Otavamedia Ltd, Aller Media Oy, A-lehdet Oy, MTV Oy, KSF Media Ab, Kaleva365 Oy, Improve Media Oy és Keskisuomalainen Oyj – által létrehozott felület a médiaügynökségi tervezés és vásárlás folyamatát tenné könnyebbé és gyorsabbá desktop, mobil-, és videófelületeken.

Johanna Vartiainen, az Alma Media digitális reklámmegoldásokért és fejlesztésekért felelős igazgatója szerint az általuk alkalmazott megoldások egy része még nemzetközi szinten is a fejlesztés fázisában van. Hans Edin, a Sanoma Media kereskedelmi vezetője szerint így a finn média versneyképessé válik a digitális piacon.

A közös rendszert a Finnországban 2012 óta aktív digitális hirdetési specialista, az Adform A/S szállítja. A megoldás lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy egy egységes felületen választhassanak a médiumok és termékek közül, ellenőrizzék az elérések rendelkezésre állását, letárgyalják az árakat, lefoglalják a felületeket és leadják a kreatív anyagokat, majd ellenőrizzék a kampányok teljesülését.

2015-ben a digitális kampányok 85 százalékát a hagyományos, garantált megjelenéseket biztosító alapon vásárolták Finnországban, 2016 első negyedévében pedig a digitális reklámköltések első ízben haladták meg a printpiac hirdetési bevételeit az országban. A tavalyi online hirdetési bevételeket 286,1 millió euróra teszik.