2011. március 24.

Axel Springer-Ringier ügyben feszül a Médiatanács és az LMP

A párt szerint felülírta a Médiatanács egyik februári határozata a médiatörvényt, a testület szerint viszont nem történt ilyesmi.

A párt szerint felülírta a Médiatanács egyik februári határozata a médiatörvényt, a testület szerint viszont nem történt ilyesmi.

Közleményben reagált a Médiatanács az LMP szerdai kijelentésére, amely a testület egy februári határozatának törvényességét vitatta. A február 9-i határozat az Axel Springer és a Ringier honi egyesülését érinti. A kelet-európai tranzakciót már minden más érintett piacon rég jóváhagyta a versenyhivatal, itt azonban egyre csúszik a döntés.

Az LMP által problémásnak tartott határozat egy ügyrendi módosítás, mely szerint "a Koordinátor tag megtehet minden, a döntések előkészítését szolgáló és szükséges intézkedést, felelős a vonatkozó döntés-előkészítés teljes folyamatáért, valamint Médiatanács egyedi hatósági ügyekben felhatalmazhatja, hogy a hatósági ügyben hozandó eljárási döntéseket (végzéseket) a Médiatanács nevében meghozza és kiadmányozza. Ez nem érinti a Médiatanács adott üggyel kapcsolatos hatósági hatáskörét.”

Ez alapján a Médiatanács az elnökét, azaz Szalai Annamáriát hatalmazta fel, hogy az Axel Springer és a Ringier "összefonódása tárgyában indult eljárásban az eljárási cselekményeket és eljárási döntéseket a Médiatanács nevében és megbízásából meghozza".

Az LMP ezt úgy értelmezi, hogy a testület felülírta ügyrendjével a médiatörvényt, mikor a sajtópiac alakulását döntően meghatározó ügyben az elnökét bízza meg a döntéssel. A decemberben elfogadott törvény szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak ki kell kérnie a Médiatanács állásfoglalását a sajtót érintő vállalkozások összevonásának engedélyezésekor. A párt szerint ezzel nincsen gond, azzal viszont igen, hogy a törvényi változás a már folyamatban lévő ügyekre és visszamenőleges hatállyal is érvényes.

"A Médiatanács február 9-i határozata ráadásul úgy változtatta meg a testület ügyrendjét, hogy a magyar nyomtatott sajtó szerkezetét alapvetően meghatározó ügyben nem a testület-, hanem annak elnöke, Szalai Annamária dönthet. Lehetséges, hogy az elnök a csak Fidesz-delegáltakból álló testület lojalitását sem érzi elégségesnek – csakhogy ettől még ez a határozat törvényellenes" - közölte az LMP, amely a határozat visszavonását követeli.

A Médiatanács közleményében viszont visszautasítja a vádakat, "mert az ott megfogalmazottakkal szemben a Médiatanács határozata nem írta felül a médiatörvényt, nem keletkeztetett újabb jogosítványokat vagy döntési jogköröket a médiatanács elnöke számára, ennek értelmében a médiatanács elnöke nem dönt, és nem dönthet az Axel Springer és a Ringier AG összefonódási ügyében a médiatanács helyett".

A testület azzal érvel, hogy minden esetben testületként dönt, és a kifogásolt határozat szó szerint tartalmazza, hogy az eljárás gyorsítása érdekében tett intézkedés "nem érinti a Médiatanács adott üggyel kapcsolatos hatósági hatáskörét". Hozzáteszik: egyedi ügyekben lehetőség van arra, hogy egyes eljárási kérdésekről egy felhatalmazott tag döntsön. A határozat erre vonatkozik, és célja a Médiatanács szerint az eljárás felgyorsítása, megkönnyítése.

A Ringier és az Axel Springer 2010 júliusában alapította meg kelet-európai vegyesvállalatát, a Ringier Axel Springer Media AG-t. A bejelentés idejére a versenyhivatalok Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában már jóváhagyták az egyesülést. Itthon azonban azóta is húzódik az ügy, s több határidő is felmerült, ezek mellett azonban elment az idő.

Hamarosan Debrecenben is elindul a Taxify

10 órája

Már toborozza a sofőröket a Taxify és pár héten belül indul a szolgáltatás tesztüzeme Debrecenben - olvasható a lapunknak elküldött közleményben.