2011. augusztus 18.

Az Apple is kapott egy szép pert a nyakába

27 ezer koreai pereli az amerikai céget, mondván, visszaélt a személyes adataikkal.

27 ezer koreai pereli az amerikai céget, mondván, visszaélt a személyes adataikkal.

27 ezer dél-koreai pereli az Apple-t összesen 26 millió dollárnak megfelelő összegre. Azt állítják, hogy a cég megsértette a személyiségi jogaikat az iPhone felhasználók helyadatainak gyűjtésével és tárolásával - írja a Yahoo News.

A fogyasztói csoport az Apple azon áprilisi bejelentése nyomán mozgósította magát, hogy az iPhone-ok több mint egy évig tárolnak olyan helyadatokat, amelyek alapján vissza lehet keresni, hogy egy-egy készüléktulajdonos merre járt.

Ezt még azzal sikerült megfejelni, hogy kiderült: egy szoftverhiba miatt a készülékek azután is küldték az adatokat az Apple szervereinek, hogy a felhasználó kikapcsolta a helyinformációk küldését.

Azóta az Apple az adatok tárolási idejét hét napra csökkentette, és kijavította a szoftverhibát is. A most a dél-koreaiakat képviselő egyik ügyvéd ennek ellenére már nyert egy pert a cég ellen. A kommunikációs hatóságok szintén büntetést akasztottak az Apple nyakába.

A perben ősszel kerül sor az első meghallgatásokra, de közben az ügyvédek újabb panaszosokat toboroznak. Ha nyernek, személyenként kb. ezer dollár üti a markukat. A végkifejlet feltehetőleg nem lesz hatással az egyéb perekre, lévén az egyes országok törvényei nagyon eltérhetnek adatvédelmi kérdésekben.