2020. szeptember 14.

Az Európai Bizottság aggódik a Klubrádió miatt

A rádió szerint valótlanságot állít róluk a hatóság. A frekvenciáról jövő februárban lesz döntés.

A Klubrádió hétéves működése alatt többször megsértette a médiatörvény rendelkezéseit, és a médiatörvény szerint ez a médiaszolgáltatási jogosultság megújítását kizáró ok. Ezért nem hosszabbították meg a szolgáltató 2021. február 14-én lejáró jogosultságát a 92,9 MHz frekvenciára - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken. Mivel a budapesti 92,9 MHz frekvencián folyamatosan közösségi rádiónak kell működnie, ezért a NMHH médiatanácsa pályázatot fog kiírni a frekvencia hasznosítására, melyen a Klubrádió szolgáltatója is benyújthat ajánlatot.

A Klubrádió álláspontja szerint nem felel meg a valóságnak, hogy többször megszegték volna a médiatörvényt. "Keresik a jogi- és egyéb eszközöket annak érdekében, hogy Magyarország utolsó, több százezer embert naponta hitelesen tájékoztató, független rádiója ne némuljon el" - olvasható a rádió honlapján.

Az NMHH közleménye arra emlékezteti őt, amikor 10 évvel ezelőtt próbálták a Klubrádiót ellehetetleníteni, idézte Stock Richárd vezérigazgatót a Média1. Stock a Klubrádió Ez itt a lényeg című műsorában arról beszélt, hogy "egy újabb háború van készülőben". Szerinte "politikai döntés született arról, hogy Magyarország utolsó független közéleti rádióját el kell némítani".

Nem szoktunk egyes eseteket kommentálni, mondta brüsszeli tudósítónk Klubrádióról szóló kérdésére Christian Wigand az Európai Bizottság igazságügyi, egyenlőségi és jogállamisági kérdésekért felelős szóvivője, de általánosságban hozzátette, hogy a az új uniós direktíva a média sokszínűségének védelemben szeptemberben azaz ebben a hónapban lép életbe, és komoly biztosítékok lesznek benne. Általánosságban hangsúlyozta, hogy a bizottság álláspontja a magyar média helyzetéről világos, többször fejezték ki aggodalmukat ebben a kérdésben - írja az euronews.

Wigand kijelentéséből indulatos vita alakult ki, Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító azt vetette fel, hogy a biztosítékok nem tűnnek hatékonynak, nem kellene ebben az esetben megváltoztatni őket, és azt kérdezte, hogy mivel a Klubrádió éppen a sugárzáshoz való jogosultságát veszíti e, nem lenne-e szükséges valamilyen ideiglenes intézkedésre, hogy megállítsák a folyamatot, "míg még létezik független média Magyarországon".

Bayer Lili, a Politico újságírója arra emlékeztetett, hogy a médiatanács függetlenségének kérdése még 10 éve, a Barroso-bizottság idején merült fel, és azt kérdezte, hogy Vera Jourova alelnök, illetve Ursula von der Leyen bizottsági elnök felvette-e már a kapcsolatot a magyar kormánnyal a médiaszabadság kérdésének a megvitatása érdekében.

Az Index tönkretétele után most a Klubrádiót nézte ki magának Orbán, írta közleményében Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja. Hozzátette: "a pártállam a szabad sajtó maradékát is meg akarja semmisíteni, a piszkos munkát ezúttal a Fidesz által választott Médiatanács végzi".