A NOB bejelentette, hogy a 2018 és 2024 között megrendezendő négy olimpia összes európai televíziós és multiplatform közvetítési jogát a Discovery Communications kapta.

A bármikor és bárhol elérhető tartalom világában az olimpia egyedülálló élő esemény, amely hatalmas nézőközönséget mozgat meg, magára irányítja a világ figyelmét, így egyre értékesebb a hirdetők, terjesztők és rajongók számára. A 2018 és 2024 közötti olimpiai játékok európai televíziós és multiplatform közvetítési jogait az Eurosport anyavállalata kapta meg. A megállapodás hosszú távú partnerség kezdete a legnagyobb globális sportesemény, az olimpiai játékok és a Discovery Communications globális médiavállalat között. A piaconként átlagosan tíz csatornával jelen lévő, online és over-the-top sporttartalmakat is kínáló Discovery és Eurosport minden eddiginél több tartalmat kínál több mint 700 millió európai nézőnek. A Discovery és az Eurosport közvetítései mellett a szabadon fogható adások és egyéb csatornákkal és terjesztőkkel kötött innovatív partneri megállapodások révén az olimpiai játékok minden eddiginél nagyobb élményt nyújtanak majd.

A Discovery 1,3 milliárd euróért szerezte meg a minden platformra érvényes közvetítési jogokat, mely tartalmazza a szabadon fogható televíziós csatornákra, az előfizetéses / pay-TV televízióra, internetre és mobiltelefonra szóló jogokat minden nyelvre, Európa 50 országára és területére. (Gyakorlatilag csak Oroszország maradt ki a megállapodásból, míg Franciaország és az Egyesült Királyság esetében a 2018-2020-ra már élő megállapodások miatt a jelenlegi szerződés csak 2022-2024-re vonatkozik.) A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a helyi piacok követelményeinek megfelelően a Discovery a nyári olimpiai játékok ideje alatt legalább 200 óra, a téli olimpia alatt pedig legalább 100 óra szabadon fogható televíziós tartalom közvetítését vállalja. A Discovery sok európai piacon továbbértékesíti a jogok egy részét.

A megállapodás vonatkozik a 2018-as Pjongcsangban rendezendő XXIII. téli olimpiára, a 2020-as, XXXII. olimpiára Tokióban, illetve a 2022-es és 2024-es olimpiákra is, amelyek helyszínéről még nem döntöttek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach elmondta:

A szerződés biztosítja az olimpiai játékok teljes körű európai közvetítését, emellett minden területen széles körű szabadon fogható televíziós elérést is garantál. A Discovery és az Eurosport bizonyította az olimpiai játékok, az olimpiai sportok és az olimpiai mozgalom jövője iránti erős elkötelezettségét. A hosszú távú partnerségből származó bevételt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpiai mozgalmon keresztül világszerte a sport fejlesztésére fogja fordítani. A Discovery és az Eurosport együttműködne a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal egy európai olimpiai csatorna létrehozásában is. A legfontosabb, hogy a megállapodásnak köszönhetően az európai sportrajongók tökéletes közvetítés kaphatnak az olimpiáról és az olimpiai sportokról a versenyek idején és azon kívül is, az általuk választott platformon.

David Zaslav, a Discovery Communications elnök-vezérigazgatója hozzátette:

Az Eurosport régóta közvetít téli és nyári olimpiai sportágakat. A világ legnagyobb élő eseménye, az olimpiai játékok közvetítése műsorszerkesztésben és stratégiai szempontból is tökéletesen illeszkedik ehhez. De a legfontosabb, hogy az új együttműködés izgalmas győzelem az európai sportrajongók számára: rekordmennyiségű tartalmat kínálunk nekik minden platformon. Az olimpiai láng egész évben égni fog.

A Discovery és az Eurosport használhatja az olimpia szimbólumait és gazdag videóarchívumát, amivel megerősítheti az Eurosport pozícióját mint az olimpiai sportágak páneurópai otthona. A felek megállapodtak abban is, hogy szorosan együttműködnek a NOB olimpiai csatornájának (Olympic Channel) létrehozásában, felhasználva az Eurosport online sportfelületét – Eurosport.com – és over-the-top szolgáltatását, az Eurosport Playert.

Juan Antonio Samaranch, a NOB igazgatóságának tagja, európai közvetítési jogokért felelős delegált elmondta:

Nagyon elégedettek vagyunk a megállapodással. Fantasztikus elérést jelent ez az olimpiai játékoknak és az olimpiai értékeknek a legnagyobb európai közönség számára, az összes képernyőn. A Discovery és az Eurosport saját csatornáin és platformjain közvetíti majd az olimpiai játékokat, és ahol szükséges, további megállapodásokat köt. Az olimpia rajongói az online tartalmakat az Eurosport páneurópai digitális felületén is élvezhetik.

 

JB Perrette, a Discovery Networks International elnöke hozzátette:

Egy éve szereztük meg az Eurosportot, és fogtunk bele a hálózat és márka felfrissítésének és megerősítésének hosszú folyamatába. A mai bejelentés izgalmas lépés ezen az úton. Izgalommal várjuk az együttműködést az egyik legelismertebb és legerősebb globális márkával, amely nemcsak a legnagyobb globális esemény szervezője, hanem osztozik vállalatunk értékeiben is: a szórakoztatás mellett bevonja és inspirálja is az embereket.