2010. december 17.

Az Iwiw új ruhában

December 16-án sajtóbeszélgetésen mutatták be a megújuló Iwiw új designját.

A most megújuló közösségi oldal új ruháját Novák Péter, az Origo vezérigazgató-helyettese és Kovács Gergely Iwiw-vezető mutatta be a fejlesztésben közreműködött Virgo Systems irodaházában. Jelen volt, de a bemutatóban nem vett részt az Iwiw-projektben tanácsadóként továbbra is közreműködő egykori alapító, Szabó Márton is.

Novák Péter bevezetőjében röviden értékelte az Iwiw-nek a hazai internetezés történetében betöltött szerepét. Az oldal a maga idejében „driver” volt, ami arra késztette az embereket, hogy elkezdjék használni az internetet. Hosszú évekig versenytárs nélkül működött és hatalmas tábort gyűjtött az oldal, amelynél 2002-től 2008-ig tartott ez az „áldott állapot”. Aztán megjött a globális játékos Facebook, és ezzel új korszak kezdődött a hazai úttörő életében, amely nagyon sokáig nem reagált az új helyzetre, és komoly versenyhátrányba került

Az Origo idén év elején megújult vezetése a legsürgősebb feladatok közé sorolta az Iwiw megújítását, versenyképessé tételét. Az átalakítást sok kutatás és hosszú előkészítés után kezdték meg, a most bemutatott redesign nagyjából hat hónap alatt készült el. De időközben is jelentek meg új funkciók, mint a kapu, az események, a tetszik gomb és variánsai. Az Iwiw ma a legjelentősebb chat-szolgáltatás, másodpercenként 100 üzenettel, és a legnagyobb hazai képmegosztó, 80 millió feltöltött képpel.

Az Iwiw az utóbbi hónapokban elkészült fejlesztések révén egyre hasonlóbb lett a Facebookhoz, már majdnem mindent tud, amit a nagy versenytár, de az a sajátosság, megkülönböztető jegy, amiért érdemesebb lesz/lenne a hazait választani, még mindig nem rajzolódik ki. Viszont szebb lesz (mármint korábbi önmagához képest), jobban átlátható, jobban kezelhető. A legnagyobb hiányossága jelenleg az, hogy a közösségi médiában egyre aktívabb cégek itt nem jutnak jól működő megoldásokhoz. De, mint mondják, a mostani redesign csak egy lépés az iwiw újragondolásában, januártól újabb fejlesztésekkel álnak elő.

Bár sokan temették, temetik, az Iwiw ma is napi 1,2 -1,3 millió látogatót fogad, és a tulajdonos reményei szerint a felhasználók elvándorlása lassítható, sőt megállítható. Az oldalon ezután kevesebb lesz a hirdetés, ami viszont megmarad, az kevésbé zavaró és jobban targetálható lesz.

Az új Iwiw december 17-én, pénteken délelőtt indult el, a jó fél napot igénylő átállás után, ezalatt a közösségi oldal felhasználóit a Mikulásgyár tevékenységére vonatkozó információk fogadták.