2014. szeptember 03.

Az NGM szerint egyértelmű a reklámadótörvény

A minisztérium szerint a szabályokat csak nagy nehézségek árán lehet félremagyarázni, és egy tájékoztató füzetet is kiadtak.

A minisztérium szerint a szabályokat csak nagy nehézségek árán lehet félremagyarázni, és egy tájékoztató füzetet is kiadtak.

Minden új adótörvény bevezetésekor természetes, hogy felvetődnek jogalkalmazói kérdések. A reklámadó egy teljesen új, eddig még „adózás alól kivont területet" vont be a közteherviselésbe. A szabályozási terület is új, igaz a nagyobb médiaszolgáltatók körében nem ismeretlen, hiszen például Ausztriában 2000 óta él a reklámtartalomra kivetett úgynevezett szolgáltatási adó - írja közleményében a tárca.

A magyar reklámadótörvény a reklámokra, hirdetésekre kivetett adó nemzetközi gyakorlatát, szabályozását megvizsgálva született meg. A jogalkotói cél teljesült. A törvény világos, rövid és egyszerű. Az is természetes és megszokott, hogy egy új adófajta bevezetésénél az új adóalanyok tüzetesen megvizsgálják a szabályokat, és kutatják, keresik, hogy létezik-e olyan értelmezés, amelynek segítségével mentesülhetnek az új közteher megfizetésének kötelezettsége alól. „A reklámadótörvény azonban világos, egyszerű és félreértelmezhetetlen, a szabályokat csak nagy nehézségek árán lehet félremagyarázni" - szögezi le a tárca. A reklámadótörvény egyértelműen fogalmaz: a reklám közzététele adóköteles abban az esetben, ha a közzététel a törvényben meghatározott platformon valósul meg. Vagyis annak a vállalkozásnak, amelynek reklámbevétele van, gyakorlatilag csak azt kell megvizsgálnia, hogy hol jelent meg a reklám. Ha a közzététel a médiaszolgáltatásban, Magyarországon kiadott vagy Magyarországon terjesztett, túlnyomó részt magyar nyelvű sajtótermékben, szabadtéri reklámhordozón, bármely járművön, nyomtatott anyagon, ingatlanon, valamint az interneten, zömében magyar nyelven, vagy többnyire magyar nyelvű internetes oldalon történik, akkor az adókötelezettség fennáll.

A reklámadótörvény azt is pontosan meghatározza, hogy 500 millió forintos reklámközzétételből eredő bevétel alatt nem kell reklámadót fizetni, sőt még bevallást benyújtani sem.

Az NGM közölte továbbá: az előzetes adatok szerint augusztus 20-ig az idei első adóelőleg-fizetési kötelezettségének több mint 700 adózó tett eleget. Az államkasszába 1,3 milliárd forint adóelőleg érkezett, amely megfelel az időarányos kormányzati elvárásoknak.

A jogszabály értelmezéséhez segítséget nyújt az NGM és NAV szakemberei által készített információs füzet, amely a NAV honlapján, illetve a cikk alatt érhető el.

(Forrás: MTI)

Címkék: reklámadó ngm nav

Sztárok táncolnak októbertől a TV2-n

4 órája

Dancing with the Stars – Mindenki táncol címmel, Lékai-Kiss Ramóna és Stohl András műsorvezetésével október 10-én, a tervezetthez képest egy héttel később indul a nemzetközi sikerű táncos showműsor.