2011. november 10.

Az NMHH 32, az MTVA 77 milliárdból gazdálkodhat

A számvevőszéki és költségvetési bizottság szerdai ülésén döntött az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásáról.

A számvevőszéki és költségvetési bizottság szerdai ülésén döntött az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásáról.

Szerdai ülésén döntött a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2012-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásáról - írja az MTI.

Eszerint az NMHH 32,4 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre, amiből a legnagyobb tételt (24,4 milliárdot) a hírközlési terület bevételei képezik. A médiahatóságnak emellett 5,5 milliárd forintnyi bevétele származhat az áfából. Az NMHH Médiatanácsa által kiszámlázandó, de véglegesen az MTVA-t illető médiaszolgáltatási és pályázati díjakból több mint 3,5 milliárd forint származhat, míg kötbérből és bírságokból a várakozások szerint 266 millió.

Az NMHH személyi juttatásokra 6,3 milliárd, dologi kiadásokra 5,8 milliárd forintot fordít jövőre, fejlesztésre pedig 3,2 milliárd forint jut, amiből jelentős összeget a digitális átállást biztosító beruházásokra költenek. A Médiatanács működési költségeit 125 millió forintból fedeznék.

Az MTVA 2012-re tervezett 77,4 milliárd forintos bevételének legnagyobb részét az állam által fizetett közszolgálati hozzájárulás teszi ki, ami jövőre 64,8 milliárdra nő. Az RTL Klubnak és a TV2-nek az éves reklámbevétele 2,5 százalékát kell befizetnie az alapba, vagy magyar filmek gyártására kell fordítaniuk az összeget. A költségvetési terv ebből egymilliárd forint bevétellel kalkulál. Az alap médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének biztosítására 68,7 milliárd forintot különít el a javaslat.

Az MTI beszámolója szerint a bizottságban a kormánypárti képviselők támogatták az indítvány benyújtását, Nyikos László, a testület jobbikos elnöke - aki az ülés e szakaszában egyedüli ellenzéki képviselőként volt jelen - viszont tartózkodott a szavazáskor. Ezt azzal indokolta, hogy a médiahatóság büdzséjét szerinte nem külön törvényben kellene meghatározni, hanem a központi költségvetésben.