mwx 2012. március 23.

Az NMHH tovább csatázik a Klubrádióval

Nem adja fel az NMHH, fellebbez a hatóság a 92,9 MHz ügyében, a jogállamiságra és a Klubrádió érdekeire hivatkozva.

Nem adja fel az NMHH, fellebbez a hatóság a 92,9 MHz ügyében, a jogállamiságra és a Klubrádió érdekeire hivatkozva. A frekvenciáért és a túlélésért küzdő médiacég szerint az egész nonszensz.

Tovább folytatja jogi vitáját a Klubrádióval a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, mely sajtóközleményben jelezte, hogy fellebbez a 92,9 MHz-es frekvencia ügyében hozott bírósági határozat miatt, mely a kereskedelmi rádiónak adott igazat.

Tömegdemonstráción álltak ki a Klubrádióért
Tömegdemonstráción álltak ki a Klubrádióért

A hatóság magyarázata szerint ők minden hatáskörébe tartozó ügyben, így a Klubrádió ügyében is a törvényesség és jogállamiság oldalán állnak. "Minden médiapiaci szereplő alapvető érdeke, hogy a jogállam nyújtotta átlátható és biztonságos keretek között működhessen. A médiahatóság ezért egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minden szereplőnek segítségére legyen a médiapiacon kialakuló esetleges bizonytalanságok kiküszöbölésében. A Budapest 92,9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki" - áll az NMHH indoklásában, mely ezek után hozzáteszi, hogy "annak, hogy ez az ügy végső nyugvópontra juthasson, az első fokú nem jogerős bírósági döntés több ellentmondása mellett az is akadálya, hogy a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt. Nem tartalmazza azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a Klubrádió általa létrehozott műsorszolgáltatási szerződését. Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátuma világosan és egyértelműen meg legyen határozva".

A hatóság szerint azért fellebeznek, mert az első fokú nem jogerős bírósági döntés hiányossága bizonytalan jogi helyzetet teremt a Klubrádió számára. "Ezt a bizonytalanságot az NMHH egyféleképpen oldhatja fel: él a jogállam adta lehetőségével, és a helyzet megnyugtató tisztázása érdekében a másodfokú bírósághoz fordul".

A hatóság korábban több, a Klubrádió által indított pert is elvesztett a bíróságon. Ezekről a kapcsolódó cikkekben olvashat bővebben.

A Klubrádió reagált

A Klubrádió az NMHH közleményére ugyancsak közleménnyel reagált. E szerint amennyiben a Médiatanácsnak valóban az az egyetlen kételye a 92,9 MHz frekvenciáról szóló nem jogerős bírósági ítélettel kapcsolatban, amit a legújabb közleményében jelez, hogy ti. mi is az ítélet által létrehozott szerződés kelte, akkor alapvető jogi ismeretek hiányáról ad tanúbizonyságot. A kereskedelmi rádió szerint a feleknek kétség esetén kötelességük együttműködni a szerződés feltételeinek, így akár a hatályossági idejének tisztázásában is. "Bár a kétségek nem a Klubrádió oldalán merültek fel, a Klubrádió vezetője számos alkalommal megkísérelt egyeztetni a másik féllel, azonban a próbálkozás sikertelen maradt. Ha viszont a Médiatanács más, érdemi elemét vitatja a fellebbezésében az ítéletnek és továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a 92,9 frekvencia hasznosítására vonatkozó szerződés a felek között létrejött, akkor a mai közleményében a szándékait illetően félrevezette a közvéleményt."

Címkék: klubrádió nmhh