2012. június 05.

Az Országgyűlés ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását

258 igen és 93 ellenszavazat mellett ment át a médiaszabályozás módosítása, amelyet előzőleg az államfő eljárási hiba miatt visszadobott.

258 igen és 93 ellenszavazat mellett ment át a médiaszabályozás módosítása, amelyet előzőleg az államfő eljárási hiba miatt visszadobott.

Hétfőn ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását a parlament – írja az MTI. Az Országgyűlés 258 támogató és 93 ellenszavazattal fogadta el a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés minősített többséget igénylő részét, amelyről a szocialisták kérésére név szerinti szavazást tartottak. Az egyszerű többséggel megszavazható paragrafusokat 219 igen és 75 nem szavazattal fogadta el a parlament.

A változtatásokra azért volt szükség, mert tavaly decemberben az Alkotmánybíróság határozatában hatályon kívül helyezett egyes passzusokat. A jogszabályt május 24-én már elfogadta a parlament, Áder János ugyanakkor visszadobta a törvényt, mivel házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását.

Azonos tartalommal, de a házszabálynak megfelelő módon nyújtott be a javaslathoz egy zárószavazás előtti módosítót Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a jogszabályt ezzel együtt fogadta el a Ház. A vitatott bekezdés a közösségi médiaszolgáltatások elismerésével kapcsolatban egy új kitételt tartalmaz: azok a médiatanács által a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 2010-ben elfogadott jogszabály alapján indított eljárásban ismerhetők el.

A szavazást megelőző vitában az MSZP-s Mandur László sajnálatát fejezte ki, amiért a köztársasági elnök nem az Alkotmánybírósághoz fordult, hanem a Háznak küldte vissza a törvényt – közölte az MTI. A politikus kijelentette: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a törvénymódosításokba oda nem illő szakaszokat ültet a kormányoldal. Kifogásolta, hogy az általa lex Klubrádióként emlegetett paragrafus benne marad a jogszabályban, és úgy vélte: az Áder János által kifogásolt passzust törölni kellene a javaslatból. Szerinte ezzel növelhető lenne az államfő tekintélye.

Karácsony Gergely LMP-s politikus szintén az Ab-hez küldte volna az előterjesztést. Mint elmondta: "két év után olyan köztársasági elnöke van az országnak, aki komolyan veszi feladatát". Ennek ellenére úgy értékelte, hogy a jogszabállyal kapcsolatos fő probléma nem oldódott meg, az továbbra is tartalmaz olyan kitételeket, amelyek folyamatban lévő pályázatok feltételein módosítanak.

A független Kolber István színjátéknak nevezte a köztársasági elnök fellépését, és kijelentette: a médiatörvény továbbra sem oldja meg a nemzetközi szervezetektől érkező alapvető kifogásokat.

A határozathozatal nyomán módosul a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól (Smtv.), illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) információforrások védelmére vonatkozó rendelkezése. Az új garanciális elemek értelmében nem kötelezhető az újságíró vagy a szerkesztőség az informátora felfedésére. Emellett a médiahatóság a jövőben nem járhat el például az emberi méltóság vagy a nyilatkozatot adó személy jogainak megsértésével kapcsolatos ügyekben, és akkor sem, ha a sajtótermék emberi jogokat vagy a magánélet védelméhez fűződő jogokat sért. A módosítás egyértelműsíti a média- és hírközlési biztos jogköreit is, valamint a hatóság sajtótermékek tekintetében gyakorolható hatásköreit.