2010. október 15.

Az RTL Klub nem tágít

Eddig több százmilliárdot zsebeltek be a kábeltársaságok azzal, hogy fizetős csomagjukba tették be az RTL Klubot. Amely nem tágít a fizetősségtől.

Eddig több százmilliárdot zsebeltek be a kábeltársaságok azzal, hogy fizetős csomagjukba tették be az RTL Klubot. Amely nem tágít a fizetősségtől. Műsoruk továbbításához az írásos engedélyeket a kábelszolgáltatók csatornánk vonatkozásában eddig is tőlük szerezték be. „Az RTL Klub most éppen arról döntött, hogy a jövőben ezt az engedélyt csak ellenszolgáltatás fejében biztosítja” – teszik hozzá. Itt a válasz a kábeleseknek.

Szalai Annamária médiahatóság elnöke tegnapi nyilatkozatából „egyértelműen kiderül, hogy jogos igénynek tartja az RTL Klub díjra vonatkozó igényét, valamint fontosnak tartja a kábel-előfizetési díjképzés átláthatatlanságának megszűntetését” – áll a csatorna pénteki közleményében. Szerintük az a szándék, hogy ezeket a kérdéseket a készülőben lévő új médiaszabályozás rendezze, egyben azt is jelenti, hogy 2011-től új időszámítás kezdődhet a kábelszolgáltatók és a televíziós műsorszolgáltatók viszonyában.

Az RTL Klub már a korábbiakban is többször jelezte, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan, az elmúlt 13 év történései jelentős piaci anomáliákat okoztak. Az országos kereskedelmi televíziók indulásakor az alakuló tévék műsorait a kábeltársaságok nem az úgynevezett – Magyarországon csak a közszolgálati csatornákat tartalmazó – szociális csomagba, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették. A szolgáltatók így az évek során több százmilliárdos bevételre tettek szert, amely összegen csak a tematikus adókkal osztoztak és osztoznak a mai napig is - írják.

AzRTL Klub kifogásolja, hogy így a bevételekből „csak éppen az a két adó nem részesül, amelyek a legnagyobb szerepet játszották abban, hogy az előfizetők a drágább csomagokat választották”. Mindeközben a kábelszolgáltatók ráadásul jelentős állami támogatásokhoz is jutottak a hálózataik fejlesztéséhez, amelynek anyagi fedezetét éppen az országos kereskedelmi televíziók koncessziós díja adta. Így ma Magyarországon az a helyzet, hogy a kábel-előfizetők gazdagítják a kábelszolgáltatókat, fizetnek sok olyan csatornáért is, amelyet ritkán vagy akár soha nem néznek. „A kábelszolgáltatók a nekik befolyó tízmilliárd feletti éves bevételeiken csak éppen azokkal a társaságokkal nem osztoznak, amelyeknek elsősorban köszönhetik ezen bevételeik keletkezését”.

Álláspontjuk szerint ez a helyzet közgazdaságilag és erkölcsileg egyaránt elfogadhatatlan. Így a probléma végletes leegyszerűsítésének tartják a szolgáltatók azon álláspontját, amely törvényszerűnek tekinti, hogy az általunk szorgalmazott díj bevezetése a kábel-előfizetések drasztikus emelkedéséhez vezetne. Nem kell ugyanis ettől tartani, ha a kábelszolgáltatók maguk is szemléletet váltanak és azokat a csatornákat szerepeltetik legnagyobb csomagjaikban, amelyekre valóban tömeges nézői igény mutatkozik.

Téves hivatkozásnak tartják azt is, hogy az akár analóg, akár digitálisan szabadon fogható (free to air) csatornák díjigényét a szolgáltatók a „miért fizessek azért, ami ingyen van?” kérdéssel próbálják lesöpörni az asztalról. A szabadon fogható csatornák vétele ugyanis – a jelenlegi jogi helyzetben is – csak az állampolgárok, azaz a nézők számára ingyenes, amennyiben a nézők ezt a vételi módot választják. Az adás továbbítása kábelen, vagy bármilyen más, a földfelszíni műsorszórástól eltérő módon azonban már most is engedélyhez kötött.

Ezeket az írásos engedélyeket a kábelszolgáltatók csatornánk vonatkozásában eddig is tőlük szerezték be. „Az RTL Klub most éppen arról döntött, hogy a jövőben ezt az engedélyt csak ellenszolgáltatás fejében biztosítja” – teszik hozzá.