Exkluzív sajtóbeszélgetés keretein belül ismertette az RTL Magyarország vezetése a változó terjesztési feltételeiket, illetve az RTL Most platformmal kapcsolatos jövőbeni terveiket, de ízelítőt kaphattunk az elkövetkezendő időszak műsorstruktúrájából is.

Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója elsőként ismertette a megújult ÁSZF-et, amelynek kapcsán elmondta, hogy a társaság három évvel ezelőtt, 2016-ban kezdett el terjesztési díjakat szedni, így egyrészt a törvényi előírásoknak való megfelelési kötelezettség okán, másrészt az eltelt idő tapasztalatainak ismeretében, egy olyan új, 2019. július elsejétől érvényes terjesztési szerződéses feltételeket adnak ki, amelynek előkészítése során összegyűjtötték az iparági visszajelzéseket, meghallgatták és figyelembe vették a terjesztő partnereik kéréseit, valamint egyeztettek az illetékes hatóságokkal, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel is.

Mivel a Médiatörvény alapján az RTL Klub jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatónak minősül, ezért számtalan előírásnak kell megfelelnie, amelyeket maximálisan be is tartanak – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Például:

- árukapcsolás tilalma

- egyenlősség elve

- közzétételi kötelezettség

Kihangsúlyozta, hogy az új ÁSZF kialakításakor a kiszámíthatóság, a minőség, a hosszú távú gondolkodás, a korrektség és az átláthatóság vezérelte őket kialakításakor. Az előírt szerződéskötési kötelezettség érvényesülése érdekében az RTL Klub 2019. július elsejétől érvényes terjesztési feltételeit az M-RTL Zrt. a hatályba lépést megelőző 30 nappal korábban, 2019. május 31-én honlapján közzé is tette.

Ami nem változik, hogy kiszámíthatóak vagyunk, és ez nagy érték a mai rohanó világban, a gyorsan változó iparágunkban

– mondta. Kiemelte, hogy a közelmúltban megjelent hírek, köztük a múlt héten, a kormány közeli sajtóban napvilágot látottak, nem fedik a valóságot, és mint az a csatorna 2019. május 30-án kelt sajtóközleményében is olvasható volt, bukásról nem lehet beszélni, a szóban forgó orgánumok pedig jogi eljárásra készülhetnek. (Például az Origón, a TV2 hírműsorában, a Tényekben és a 888.hu portálon is a Hatalmasat bukott az RTL Klub felütéssel reagálták le az RTL Magyarország 2018-as évről szóló jelentését - szerk.) Ennek kapcsán elmondta, hogy a cégcsoport teljes magyarországi érdekeltségeit illetően összesen 8 millió eurós nyereséggel zárták az előző üzleti évet (EBITDA).

Itt az RTL Most+!

Vidus Gabriella a lineáris műsorszolgáltatás kapcsán egyértelműen kijelentette, hogy nem kívánják tovább fragmentálni azt, tehát több más hazai médiacsoporttal – köztük a TV2-vel – ellentétben nem terveznek több csatornát indítani, viszont erőteljesen hisznek a digitális technológiában, amelyekhez olyan reklámkiszolgáló megoldások szükségesek, amelyek már a csatorna rendelkezésre állnak. A totális videós stratégiát folytatván érkezik az RTL Most mellé az RTL Most+, amellyel igyekeznek prémium minőséget képviselni a disztribúciós partnereik felé, modernizált köntösben, kevesebb reklámblokkal, Chromecast lehetőséggel, HD minőségű videókkal, hosszabb ideig elérhető tartalmakkal és élő műsorral.

Rámutatott, hogy bár az Alvilág című sorozat – lineáris értelemben – nem hozta azokat az elvárásokat, amelyekre számítottak, de sokat tanultak belőle. Vidus Gabriella azt is elárulta, hogy a nézettségben akár tíz százalékos növekedést is jelenthetne, ha együtt tudnák mérni a lineáris és a digitális elérést, mert mint mondta:

Továbbra is fontosak a lineáris nézettségi adatok, de jelentőségük csökkent a korábbi évekhez képest.

Jelezte továbbá, hogy a jövőben olyan tartalmakat is gyártanak majd, amelyek nem csak a lineáris sugárzásban lesznek elérhetők, de a premierjük is valamelyik digitális platformon lesz. Az első ilyen produkció a következő 18 hónapban érkezhet meg.

Emelkedő terjesztési díj

Grósz Judit, az RTL Magyarország digitális és üzletfejlesztési igazgatója ismertette az új terjesztési ÁSZF részleteit, bejelentve, hogy az eddigi 150 forintról 181 forintra nő az RTL Klub legkedvezőbb terjesztési díja. Az áremelkedést több dologgal – köztük az infláció mértékével, illetve elsősorban a tartalom-beszerzését terhelő költségek emelkedésével – magyarázta. Az új tarifa 2019. július elsejétől lesz érvényben, a korábban négylépcsős, most már kétlépcsőssé váló kedvezményrendszer 2022. december 31-ig érvényes.

Grósz Judit

Az RTL Klub műsorának több mint a felét saját gyártás teszi ki, ami lehetővé teszi, hogy a számunkra fontos 18-49-es célcsoportban, főműsoridőben a továbbiakban is piacvezetők tudjunk lenni

– mondta, majd hozzátette, hogy a cél az, hogy mindkét világban, így a lineárisban és a digitálisban is piacvezetők legyenek, amelyhez óriási befektetésekre van szükség, de nagy lehetőségeket is tartogat számukra.

Az RTL Most eredményei kapcsán Grósz Judit elmondta, hogy 2,8 millió regisztrált felhasználója van a hétezer címmel rendelkező szolgáltatásnak, amelyet havonta több mint félmillióan használnak aktívan, a videóindítások száma pedig egy nap meghaladja a háromszázezret. Az átlagos streaming idő hatvan perc körül alakul, a legnézettebb huszonöt tartalom 90%-a pedig saját lokális gyártású műsor. A regisztráltak 70 százaléka a 18-49-es korcsoportba tartozik.

Új sorozatok, nagy visszatérések

Vidus Gabriella a műsorstruktúra kapcsán szűkszavúan csak annyit mondott, hogy érkezik a Mi kis falunk negyedik évada, folytatódik a Drága örökösök és A Tanár, de bőven tartogatnak az évben meglepetéseket is. Az biztos, hogy érkeznek új sorozatok, mint a június 10-én debütáló Megtörve (hétköznaponként 19:35-kor), az Isten belájkolt és a Mr. Whiskey. Hamarosan indul az RTL Klub új reality párkereső show-ja, a Love Island, ahol festői környezetben szingli nők és férfiak tesznek arra kísérletet, hogy megtalálják az igazit. Párokba rendeződnek, feladatokat hajtanak végre, a nyertes pár pedig 20 millió forinttal lehet gazdagabb. a show műsorvezetője az Éjjel-nappal Budapestből megismert Lali lesz. Illetve újra lesz Házasodna a gazda és X-Faktor is.

Kolosi Péter vezérigazgató-helyettes, programigazgató elmondta, hogy Baló György halála után nem terveznek a Magyarul Balóval című műsorhoz hasonló produkciót, de az információs műfajhoz tartozó műsorok – mint amilyen a Toplista vagy az Isten veled, Magyarország! – bővülése előfordulhat.

Vidus Gabriella zárásképpen a csatorna jelenlegi pozíciójáról beszélt, amellyel kapcsolatban annyit mondott, hogy minden hónapban piacvezetők a konkurens TV2-vel szemben. Újságírói kérdésre elárulta, hogy nagyságrendileg 800 millió forintos állami hirdetési bevétellel számolnak, és a kormánytól érkező hirdetéseket az elmúlt években sem utasították vissza, de nem is keresték meg a csatornát.