2014. június 20.

Az RTL fizet adót

Az RTL Magyarország „Az RTL kiáll a nézői mellett“ címmel adott ki közleményt, melyben reagál a céget ért támadásokra.

Az RTL Magyarország „Az RTL kiáll a nézői mellett“ címmel adott ki közleményt, melyben reagál a céget ért támadásokra.

Részletek az RTL Magyarország közleményéből:

„Határozottan visszautasítunk minden olyan vádaskodást, amely az RTL munkatársainak a demokráciába, a sajtószabadságba vetett hitét, szakmai és etikai hitelét vagy munkatársaink hazafiasságát kérdőjelezi meg.

...

Az elmúlt évben az RTL Magyarország 8,9 milliárd forintot fizetett be az államkasszába különböző adók, járulékok, műsorszolgáltatási díj és más jogcímeken.

Az RTL Magyarország visszautasít minden olyan híresztelést, amely azt a hamis sugallatot próbálja elhitetni a közvéleménnyel, hogy társaságunk eddig nem, vagy nem megfelelő mértékben vette ki a részét a közteherviselésből.

Társaságunk megvizsgálja a híresztelésekkel szembeni jogorvoslati lehetőségeket, és jogi lépéseket fontolgat.

Társaságunk továbbra is elkötelezett a piacszerű működés, a magyar televíziózás és a független hírszolgáltatás iránt.

...

A médiaadóról szóló törvény végleges, hivatalos változatát csak ezen a héten ismerhettük meg, miután a köztársasági elnök aláírta a jogszabályt. A törvény értelmében, ebben az évben valóban az eddig vártnál kisebb adóteher hárul az RTL Magyarországra, számításaink szerint körülbelül 600 millió forint. Az elhatárolt veszteség egy része a médiaadó alapjában azonban csak egyszer, ebben az évben érvényesíthető, azaz 2015-től már az eredeti számításoknak megfelelő összeget kell befizetnünk, amelyből az is következik, hogy az RTL-t körülbelül 15%-os reklámpiaci részesedése mellett a teljes adóteher több mint 50%-a terhelné. Mindez továbbra is határozottan ellentmond az arányos közteherviselés elvének, így a törvényt továbbra is kifejezetten társaságunk ellen irányulónak, diszkriminatívnak és igazságtalannak tartjuk, amelynek valódi célja az RTL ellehetetlenítése és a sajtószabadság durva korlátozása.

Határozottan állítjuk, hogy az RTL Magyarország jogkövető magatartást folytat, amelyet az is alátámaszt, hogy társaságunk gazdálkodását a magyar hatóságok adó- és egyéb vizsgálatok formájában rendszeresen és tüzetesen ellenőrzik és állapítják meg működésünk jogszerűségét.“