2018. december 17.

Az RTL nem kap érdemi választ a minisztertől

Egészségügy, kultúra, oktatás, szociális ügyek - ezekről az ügyekről szerette volna kérdezni a csatorna a május 18-án kinevezett emberierőforrás-minisztert, Kásler Miklóst, de nem állt szóba a riporterrel.

Kásler ugyan odapillantott az őt kérdező riporterre, de lényegében levegőnek nézte őt, majd a kérdező Kásler egyik stábtagjáról pattant vissza, a miniszter reagálni sem volt hajlandó. Az Emmi-stáb arra sem válaszolt, hogy miért nem hajlandóak április óta interjút adni a csatornának - írja az Index.

A tévécsatorna megkérdezte a Magyar Újságírók Szövetségét is, és az elnök, Hargitai Miklós azt válaszolta, két oka lehet annak, ha miniszterek nem hajlandók jellemzően nem kormányoldali médiamegkeresésekre reagálni,

 

  • az egyik az, hogy a közvélemény, a nagy nyilvánosság előtt nem vállalható ügyek zajlanak a szervezeten belül,
  • a másik, hogy a kormánynak házi médiája van, ahol nem kell félniük kényelmetlen kérdésektől.

 

A cikkben megjegyzik, az RTL Klubhoz hasonlóan az Indexnek sem ismeretlen a helyzet, szinte minden kormányszervvel és minisztériummal hasonló a „kapcsolatuk”, vagyis nem kapnak érdemi választ, sem interjúlehetőséget.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után két nappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt küldött a Médiapiacnak, amelyben kifejtette álláspontját. Állításuk szerint a tárca minden alkalommal válaszolt főszabályként írásban, számos esetben szóban az RTL Klub által feltett kérdésekre. Ez a gyakorlatban csak 2018-ban többszáz esetet jelent.