2014. november 12.

Az Unilever szigorított a láthatóság megítélésén

Az FMCG-óriás akár a formálódó iparági megegyezést is felboríthatja az online hirdetések láthatóságára vonatkozó új standardjaival.

Az FMCG-óriás akár a formálódó iparági megegyezést is felboríthatja az online hirdetések láthatóságára vonatkozó új standardjaival.

A Media Ratings Council idén tette közzé irányelveit a hirdetések láthatóságának méréséről (Viewable Impression Measurement Guidelines), amely szerint „a képpontok legalább 50 százalékának legalább egy folyamatos másodpercig a böngésző látható mezőjében kell lennie”, hogy egy hirdetés láthatónak legyen tekinthető. Videók esetében az időhatár két másodperc.

Az Unilever új standardjai szerint viszont a hirdetés 100 százalékának látszódnia kell (igaz, időkorlátot nem határoznak meg rá), míg videók esetében pedig csak a felhasználó kattintása által kiváltott lejátszás, valamint a videó legalább felének bekapcsolt hang melletti lejátszása számít megtekintésnek.

Rob Master, a Unilever amerikai médiáért felelős alelnöke szerint van tere a nagyobb szigorúságnak és a komolyabb elszámoltatásnak, ha ennyi pénzt költenek valahol. Ari Bluman, a vállalat médiavásárlásait intéző GroupM (Mindshare) digitális vásárlási vezetője természetesen támogatja az Unilever elképzeléseit, mondván: ésszerű, hogy nem fizetnek az emberi szem számára láthatatlan hirdetésekért.

Ugyanakkor az IAB részéről Sherrill Mane bírálta a két céget, amennyiben részt vettek a mérhetőség elterjesztését célzó „Making Measurement Make Sense” kezdeményezésben, viszont ezzel a lépésükkel gyakorlatilag fel is rúgták a közös munka eredményét. Egyúttal attól is tart, hogy a lépés hátrányba hozza majd a kisebb online kiadókat, amelyek nem fognak tudni két külön tanúsítási rendszert megfizetni.

(Forrás: AdAge/WARC)