2011. október 14.

Az ágyba és a wc-re is magunkkal visszük az iPad-et

Európai kutatást készített a Sanoma Media a táblagép használatáról. Kiderült például, hogy mi kattantunk rá leginkább az iPad2-re

Európai kutatást készített a Sanoma Media a táblagép használatáról. A sok hasonlóságon túl különbségek is vannak: pl. mi kattantunk rá leginkább az iPad2-re. Sőt, az oroszok mellett a magyarokra is igaz, hogy a többi vizsgált piachoz képest kétszer olyan arányban használják az Apple kütyüjét munkahelyi fő számítógépként.

Hat piac (Belgium, Hollandia, Finnország, Magyarország, Németország és Oroszország) adatai alapján úgy tűnik, hogy a táblagép birtoklásában és használatában számos közös elem fordul elő, de bizonyos területeken markánsak az eltérések. Összességében minden esetre az oroszok a legnagyobb iPad-rajongók, vannak olyan háztartások, ahol négy (!) is van. Abban ugyanakkor például a magyarok vezetnek, hogy nálunk vannak jelen legnagyobb arányban a második generációs iPad-ek: az összes Apple-tábla 58 százaléka.

A Sanoma-felmérésben szereplő országokban az iPad-ek kétharmadát (67%) a tulajdonos mellett más személyek is rendszeresen használják. E téren a legvalószínűbb "társbérlő" a házastárs, illetve az esetek több mint harmadában a gyerekek. Az iPad-et leginkább otthon használják, ezt követi második helyen a szabadság/utazás alatt történő használat, utóbbiban főleg a finnek jeleskednek.

 

Előzi az asztali számítógépet és a laptopot

Mára a felmérés szerint a laptopot és az asztali számítógépet megelőzve az iPad vált a leggyakrabban használt otthoni számítógéppé a vizsgált piacokon: a megkérdezettek 73 százaléka válaszolta, hogy laptopját vagy asztali gépét már kevesebbet használja, míg a megkérdezettek 38 százaléka mondta ugyanezt mobiltelefonjáról.

A munkahelyi használat tekintetében a laptop és az asztali gép még mindig vezető helyen áll, ám Oroszországban és Magyarországon a többi országhoz képest kétszer nagyobb arányban használják az iPad-et munkahelyi fő számítógépként.

 

Ágyban, evés közben, mellékhelyiségben

Az iPad-et leginkább este a nappaliban (83%) és reggel (70%) használják a megkérdezettek. Az üres órák eltöltésére, illetve az ágyban elalvás előtti használat aránya közel azonos (66 ill. 67%). Érdekes, hogy oroszok és a magyarok használják legtöbbet elalvás előtt az iPad-jüket. A válaszadók harmada a gépet még a wc-re is magával viszi, ez inkább a férfiakra jellemző. A munkába bejárás alatt pedig leginkább a finnek és az oroszok használják iPad-jüket.

 

Akár napi négy órát

A megkérdezettek mintegy kétharmada válaszolta azt, hogy egyre gyakrabban használja iPad-jét. Majdnem mindenki (94%) naponta többször is használja a táblagépét, és a válaszadók mintegy fele 0,5-2 órát tölt naponta a gép előtt. A vezető helyen e téren is az orosz, illetve mellettük német felhasználók állnak: ők napi több alkalommal összesen akár 4 órát is használják gépüket.

 

Többet játszanak a nők

Az iPad-et leginkább hírolvasásra, netezésre, webes keresésekre és levelezésre használják a válaszadók. A hírolvasás kivételével ezek mind alapfunkciók.

A második használati kategóriába a közösségi oldalak és fórumok látogatása, a játékok, magazinok, TV, videók és fotók nézegetése tartozik. Érdekes módon a nők többet játszanak, mint a férfiak.

A használati gyakoriság szerinti harmadik csoportba tartozik az online vásárlás, az ár-összehasonlítás és az internetes banki szolgáltatások használata.

 

Több mint hat fizetős alkalmazás

A válaszadók mintegy harmada több mint 50 alkalmazást töltött már le gépére. E tekintetben a vezető helyen a többieket messze megelőzve Németország (54%) és Magyarország (41%) áll. Általánosságban elmondható viszont, hogy a nők kevesebb alkalmazást töltenek le, mint a férfiak. Ezzel együtt a válaszadók több mint fele már legalább hat fizetős alkalmazást töltött le.

 

Milyen az európai iPad-használó?

A válaszadók 80 százaléka férfi és 20 százaléka nő volt. A két nem között gyakorlatilag nincs különbség az iPad használatával és az azzal történő munkával kapcsolatos tapasztalatok terén. A válaszadók átlagéletkora 39 év volt. Az átlagos iPad használó rendszerint felsőfokú végzettséggel, egyetemi diplomával rendelkezik. Ez az arány Oroszországban a legmagasabb (89%). A megkérdezett háztartások több mint kétharmadában ez igaz volt a házas vagy együtt élő, gyermekes illetve gyermektelen párokra is. A válaszadók mintegy 60 százaléka vallotta magát átlag feletti – akár az átlagot többszörösen is meghaladó – jövedelműnek.

A kapcsolódó infografika elérhető alább csatolt dokumentumként!

 

A kutatásról

2011. június elejétől augusztus elejéig a Sanoma Media online felmérés keretében vizsgálta az iPad használati szokásokat azokon Hollandiában, Finnországban, Oroszországban, Magyarországon, Belgiumban és Németországban. A Sanoma Media alkalmazásaiban elhelyezett bannerek útján összesen 3 673 felhasználó osztotta meg véleményét és tapasztalatait az iPad használatával kapcsolatban.

Kapcsolódó dokumentumok