2010. október 05.

Az államé a közmédia-vagyon

Hétfőn benyújtották azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek révén állami tulajdonba kerülhet a közmédiumok vagyonának zöme.

Hétfőn benyújtották azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek révén állami tulajdonba kerülhet az MTV, a Magyar Rádió, a Duna TV és az MTI vagyonának jelentős része.

A nyár folyamán részleteiben elfogadott fideszes médiacsomag újabb adagjáról van szó, amellyel folytatódik a közmédiumok összevonása: a közmédiumok vagyona térítésmentes állami tulajdonba kerülne, a tulajdonosi jogokat a Műsorszolgáltatási Alap átalakításával létrehozott Műsorszolgáltatási Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná. A részvénytársaságok tulajdonában maradó vagyonról a Közszolgálati Közalapítvány döntene. Az ingatlanok mellett a teljes televíziós és rádió archívum, de még a jelmeztár és a kottatár is az új vagyonkezelőre szállna – írja a Népszabadság.

Az új alap kezelője az ORTT jogutódjaként létrehozott Médiatanács lesz - amint megalakult. A tanács tagjait egy parlamenti jelölő bizottság választja majd ki (a bizottság képviselő tagjait tegnap választották meg). Maga a Médiatanács még ebben a hónapban megkezdheti a működését, miután tagjait -ahogy a közalapítvány kurátorait is - a tervek szerint október 11-12-i ülésén választja meg a parlament. Kilenc évre – teszi hozzá a lap.