2012. május 31.

Az államfő visszaküldte a médiatörvényt a parlamentnek

Áder János szerint alkotmányossági szempontból rendben van a módosítás, ugyanakkor eljárási hibát vétettek.

Áder János szerint alkotmányossági szempontból rendben van a módosítás, ugyanakkor eljárási hibát vétettek.

Alkotmányos szempontból kifogástalannak találta az államfő a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzék ismét a jogszabállyal - derül ki abból a dokumentumból, amelyet a köztársasági elnök sajtófőnöke juttatott el az MTI-nek. A levélben Áder János emlékeztet: az alaptörvény az államfő feladatkörébe utalja a törvények aláírását és kihirdetését. Ehhez meg kell vizsgálnia, hogy a jogszabályok formai, tartalmi és közjogi érvényességi szempontból maradéktalanul megfelelnek-e az alaptörvénynek.

"Ezzel a kötelezettséggel összhangban megvizsgáltam az Országgyűlés által 2012. május 24-én elfogadott, 'A médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról' szóló törvény tartalmi alkotmányosságát, és azt minden tekintetben kifogástalannak találtam. Megállapítottam, hogy a törvény ebből a szempontból maradéktalanul alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem" - áll a levélben.

"Ezt követően megvizsgáltam azt is, hogy a törvénymódosítás kétséget kizáróan eleget tesz-e az alkotmányosság minden formai kritériumának, és megállapítottam, hogy ebből a szempontból is minden tekintetben alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem. Végül, de nem utolsó sorban megvizsgáltam azt is, hogy a törvény elfogadása minden tekintetben Házszabályszerűen történt-e. E tekintetben meg kellett állapítanom, hogy a törvény elfogadása során az Országgyűlés - egyetlen esetben ugyan, de - eljárási hibát vétett, mely hiba következtében felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése" - folytatja az államfő.

Áder János emiatt úgy döntött, hogy "lehetőséget biztosít az Országgyűlésnek arra, hogy a hibát mielőbb orvosolja." "Ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Őszintén hiszem, hogy Magyarország alapvető érdeke, hogy se most, se a jövőben se tartalmi, se formai, se eljárási okkal vagy indokkal soha, senki, semmilyen formában se kérdőjelezhesse meg eme sarkalatos törvényünk érvényességét" - fogalmaz az államfő, hozzátéve: amennyiben az Országgyűlés a hibát orvosolja, készen áll a törvény aláírására és kihirdetésére.