2016. november 03.

Az apróhirdetési lapok szegmense nem is olyan apró

Az apróhirdetési lapok nem csak mennyiségüket tekintve jelentősek, hanem árbevételben is kiemelkedő részét képezik a printpiacnak – derült ki a Magyar Lapkiadók Egyesületének elemzéséből.

Egykor, az országos médiabrandként elhíresült Expressz napilap fémjelezte ezt a szektort, majd megjelentek a globális online apróhirdetési platformok is, de a nyomtatott apróhirdetési lapok lokális verziói továbbra is virágoznak és lefedik a teljes országot.

A Whitereport mediabrowser adatai szerint legalább 200 olyan apróhirdetési lap van, amely minimum havonta egyszer megjelenik, de legalább ekkora számban vannak jelen az olyan lapok is, amelyek ritkábban ugyan, de rendszeresen feltűnnek a standokon és postaládákban. A 2015-ös Whitereport Financial adataiból készült elemzés szerint több mint 2 milliárd forintos bevételt tudhat magáénak a szegmens.

A Goldfish by Whitereport & Ipsos anyagait vizsgálva látható, hogy a lokális apróhirdetési lapok lakossági elérése megyeszékhelyek esetében is számottevő – ideális esetben heti több tíz százalékát elérik a lakosságnak, továbbá jellegüknél fogva jelentősek a lakosság felől érkező bevételeik is – ami a magánszemélyeknek a médium hatékonyságába vetett bizalmát tükrözi.