2010. december 21.

Az átszervezés leállítását kérik

A közmédia háromezer dolgozója áthelyezésének leállítását, az intézkedés legalább féléves elhalasztását kérik az intézmények üzemi tanácsai.

A közmédia háromezer dolgozója áthelyezésének leállítását, az intézkedés legalább féléves elhalasztását kérik az intézmények üzemi tanácsai.

A témában levélben fordultak Szalai Annamáriához, a Médiatanács elnökéhez, Fazekas Csabához, a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap vezetőjéhez és az intézmények vezérigazgatóihoz hétfőn. A levelet az MTV, a Duna TV és az MTI üzemi tanácsának elnöke írta alá, a Magyar Rádió képviselője nem, a rádió sok az idő rövidsége miatt nem tudtak határozatképes üzemi tanácsi ülést összehívni – írja a Népszabadság.

A múlt heti bejelentés szerint az intézmények háromezer dolgozója január 1-jétől kerül át a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz, az "anyaintézményeknél" mindössze 49 fő marad (kivéve az MTI-t, ahol 70 fővel irányítják majd a központi hírgyártást), onnan rendelik a műsorokat, az alap pedig legyártja a különböző produkciókat. Az alaphoz kerül a médiumok vagyona, beleértve az ingatlanokat is. A három közmédium üzemi tanácsa úgy ítéli meg, hogy a dolgozók áthelyezésének terve előkészítetlen, kidolgozatlan, és számos részlet tisztázatlan.

Ezért javasolják az intézkedés azonnali végrehajtásának elhalasztását oly módon, hogy a logikus átalakulási folyamatnak 2011 szeptemberéig, de legalább még egy fél évig időt adjanak – áll a cikkben. Az írás szerint nehezményezik, hogy a munkavállalók tömegét érintő intézkedések kidolgozásába, a döntés-előkészítő folyamatba semmilyen módon nem vonták be az érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervezeteket.