2017. október 13.

Az egyedi tartalmakat keresik a rádióhallgatók

Tovább nőtt a Petőfi Rádió népszerűsége, sikeres a megújult műsorstruktúra.

A legfrissebb országos rádióhallgatottsági kutatásból kiderült, hogy a felnőtt lakosság körében a helyi és saját tartalmakat kínáló rádiók népszerűbbek a hálózatos tartalmat kínálóknál.

Az Inspira Media Research szeptemberi országos kutatása megerősítette, hogy továbbra is a közrádiók, a Petőfi és a Kossuth az országban a leghallgatottabbak. Sőt, a Petőfi Rádió népszerűsége tovább erősödött, és napi átlag hallgatói elérése a teljes felnőtt lakosság körében már 22,9 százalék, a Kossuth Rádióé pedig 19,7 százalék. A teljes felnőtt lakosságból - 8,222 millió - a Petőfit naponta 1,882 millióan, a Kossuth Rádiót 1,616 millióan választják. A harmadik helyezett Rádió1, amelynek az országos elérése 989 ezer felnőtt lakos.

A Petőfi egy év alatt a megújult műsorstruktúrával a kereskedelmi szempontból fontos 18-49-es és 18-59-es korcsoportokban is a legmagasabb hallgatottsági eredményeket érte el. A Petőfi a 18-59-es korcsoportban 21,7-ről 24,5 százalékra növelte az elérését (RCH%), a 18-49-es korcsoportban pedig 21-ről 24,7 százalékra.

Hanák Tamás, a Radio Sales House ügyvezetője elmondta, hogy: „A legújabb országos kutatási adatok egyértelműen mutatják, hogy a felnőtt lakosság az egyedi tartalmakat, saját műsort kínáló adókat választja. A Petőfi Rádió egy év alatt tarolt a piacon, szeptemberre az összes kereskedelmi célcsoportban megszerezte az országos piacvezető pozíciót. A fővárosi adatok szintén tükrözik ezt a tendenciát, hiszen a műsorkínálatával specialistává vált Sláger FM a stabil piacvezető."

Budapesten továbbra is a Sláger rádió a felnőtt lakosok leghallgatottabb rádiója, a szeptemberi kutatás megerősítette az adó piacvezető pozícióját. Sőt, a Sláger FM már nemcsak a 18+ korcsoportban, hanem már a kereskedelmileg kiemelt 18-59-es korcsoportban is a leghallgatottabb. A főváros 1,482 millió felnőtt lakosából naponta 287 ezren hallgatják a Sláger FM-t (19,4 % reach), a második helyen álló Petőfi adót 279 ezren választják, míg a harmadik helyen álló Music FM-t 254 ezren (17,1 % reach). A főváros felnőtt lakosainak körében az ötödik helyen áll a Rádió1, eredménye: naponta 205 ezer hallgató (13,9% reach).

A Sláger FM a 18-59-es korcsoportban a májusban mért adathoz képest újabb 3 százalékkal növelte hallgatóinak számát, ami azt jelenti, hogy ebben a korcsoportban már majdnem minden negyedik lakos ezt az adót választja.