2010. május 14.

Az ellenzék nem megy

Nem talált kedvező fogadtatásra a fideszes és KDNP-s médiakuratórium-elnökhelyettesek testület-feloszlatási javaslata.

Nem talált kedvező fogadtatásra a fideszes és KDNP-s médiakuratórium-elnökhelyettesek testület-feloszlatási javaslata.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének szocialista és szabaddemokrata javaslatra bekerült tagja már jelezték, hogy kitöltik mandátumukat. Portálunk érintettektől származó információja szerint a másik két fórum (a Magyar Rádió és a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány) kuratóriumi elnökségében is hasonló a helyzet.

Pár napja vetette fel a három elnökhelyettes, hogy adja vissza mandátumát a testületek valamennyi tagja. A ma kora délutánig még ellenzékinek számító pártok által delegált tisztségviselők szerint túlzás a negyvennél is több tag, holott a médiatörvény szerint egy-egy ilyen grémium akár nyolc emberrel is működhetne. Ahogy szerintük felesleges a rendserre költött – évi több százmilliós – summa is. Érvükben kivetnivalót nem találni, ugyanakkor, ha az – eddig nem nyilatkozó – többiek elfogadják a felvetést, az nagyban tágítja a leendő kormányoldal mozgásterét.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény szerint ugyanis a parlament nem hívhat vissza tagokat, akik még akkor sem vesztik el mandátumukat, ha az őket delegáló frakció megszűnik. Azaz: szinte bármilyen körülmények között kitölthetik hivatali idejüket.