Kövess minket!

Médiapiac

″Az én személyes ízlésem teljesen lényegtelen″

György Bencével, a TV2-csoport frissen kinevezett program- és hírigazgatójával beszélgettünk. Lesz-e leépítés tartalmi vonalon? Van-e kultúrmissziója a feladattal? Mit csinál a hírpolitikai tanácsadó? Többek között erről esett szó.

György Bence

Február 1-jével program- és hírigazgatóvá léptél elő. Hogyan kerültél képbe, s mennyire érzed magadénak a feladatot? Eddig inkább közéleti újságíróként, szerkesztőként ismerhettünk, miközben egy kereskedelmi tévés portfolióiban túlsúlyban vannak a könnyedebb elemek.

Ezt két irányból lehet megközelíteni. Az egyik az, hogy a hírterületért felelős emberként közel kerültem a TV2 menedzsmentjéhez, és számos olyan üggyel kerültem kapcsolatba, ami általában érinti a TV2 működését, a cég sorsát. Ilyen módon egyre többet tudtam meg a többi terület működéséről, és egyre jobban is kezdett érdekelni a műsorgyártás híreken túli része.

Másfelől ez egy menedzsment feladat: a programing területet képviselve kell részt vennem a cég irányításában. Itt jön képbe, hogy nem tévésnek, hanem közgazdásznak tanultam, marketinget, reklámot hallgattam. A TV2-ben is ösztönösen érdekelnek az üzleti jellegű területek, de még a műszaki is, mert régóta érdekel hobbi szinten a televíziós, a mobil- és a számítástechnika.

Végzett marketingesként a programingot termékfejlesztésként fogod fel?

Menedzselendő területként fogom fel, amelynek egy részéhez újságíróként régóta értek, egy másik részéhez pedig nemrég kezdtem el érteni. Eddig is olyan területet vittem, amelyhez nyolcvan ember tartozott, milliárd feletti költségvetéssel, magyar és külföldi partnerek bevonásával. A feladat lényegét tekintve nem változott, csak a méretek lettek nagyobbak a szélesebb terület miatt: a költségvetés többszörös, a létszám nagyobb, a főszerkesztők mellett pedig osztályvezetőkkel is dolgozom.

Egyébként nincsen különösebb kultúrmisszióm ezzel a feladattal, úgy szeretném végezni a munkámat, ahogyan eddig is. Amikor felkértek, az játszott szerepet, hogy a hírterülettel elégedett a vezetés, és ezt a sikert szeretnék kiterjeszteni a teljes műsorfolyamra. Ez nemcsak a vezetőség kérése volt, hanem az én vágyam is.

A feladat ettől függetlenül friss. Még tanulási folyamatban vagy?

Nem tanulási, inkább ismerkedési folyamatban. Hónapok óta készültem a feladatra, tudható volt, hogy az elődöm, Ralf Bartoleit, aki vezérigazgató-helyettesként felelt a programing területért nyár óta, addig marad, amíg le nem zajlik az értékesítés.

Többnyire egy vezetői kinevezés változásokat hoz az adott osztályon. Számíthat ilyesmire a TV2-csoport programing csapata?

Valamelyest másképp képzelem el a munkafolyamatokat, de nincs szükség lényegi változásokra. A meglévő gárda tökéletesen alkalmas a feladat elvégzésére. A hírterületet továbbra is közvetlenül én irányítom, a Tények főszerkesztője pedig Gábor László, aki eddig is a legközvetlenebb munkatársam volt.

Laczkó Endre és Árkos Bence távozásakor a TV2 azt kommunikálta, hogy a szervezet laposabbá tétele az egyik cél. Várható-e létszámcsökkenés a tartalomgyártó csapatnál?

A laposabbá tétel azt jelenti, hogy egy-egy vezető nagyobb csapatot irányít közvetlenül, mert csökken az irányítási szintek száma. A tartalomgyártás területén eleve így működtünk, rajtam keresztül pedig még inkább így lesz.

A Forbes nemrégiben készített interjút a TV2 tulajdonosaival. Simon Zsoltnak feltették a sokakat érdeklő kérdést, mégis mit csinál a kalandos nevű hírpolitikai tanácsadó a csatornánál. A válasza nem volt egyértelmű, igazából a hírterületért felelős szakemberekhez irányította az újságírókat válaszért. Ha már itt ülök, kérlek, válaszold meg.

Pindroch Ferenc felel a kormányzati kapcsolatokért, illetve segíti az információáramlást, ami olyan egyszerű dolgokban is megmutatkozhat, hogy bizonyos témákról, sajtómeghívókról ő értesül előbb. A kormányzati kapcsolatokért felelős munkatársra minden nagyvállalatnál szükség van. A hírterületért eddig is én feleltem, és most is én irányítom.

Bár most már A nagy duettért vagy Az élet show-jáért is te felelsz, de gondolom, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, a Tények a szíved csücske. A Tények húzóműsor a TV2-nél. Most ez a híradótok erősségét jelzi, vagy a szórakoztató műsoraitok gyengeségét?

Jogos a kérdés, ugyanakkor örüljünk annak, hogy a Tények nézettségét tekintve Magyarország egyik legnépszerűbb műsora. Átlagosan 26 százalék körüli közönségarányt hoz a 18-59 éves célcsoportban, de gyakran 30 százalék feletti, ami manapság egészen különleges sikernek számít.

Nyilvánvaló, hogy nem minden sávban reális ilyen célt kitűznünk a TV2 műsorai elé, de az biztos, hogy vannak olyan új műsorok, amelyekben megvan a potenciál, hogy feljebb lépjenek. A munka nagy részét most az jelenti, hogy a napi műsorainkat folyamatosan erősítjük.

A Tényeken elég sokáig alakítgattatok, egyfelől a hosszát, másfelől a bulvár-közéleti arányt tekintve. A műsort mégis érik kritikák, miszerint erősen felülreprezentált benne a kormányzat. Másfelől – ezt bármely nagy tévé híradójával kapcsolatban felvetik – a bulvárarány miatt is érkeznek kritikák. Te, mint közéleti vénájú szerkesztő, elégedett vagy a produktummal?

Az én személyes ízlésem teljesen lényegtelen. A Tények egy nagyon jó hírműsor, amely meghatározó információforrás sokak számára. A Tények valóban régóta formálódik, de ez soha nem is jut nyugvópontra, mert folyamatosan alkalmazkodunk a nézői igényekhez.

A kormányoldal nincsen felülreprezentálva, ezt a téves eredményt akkor kapjuk, ha egymással meg nem feleltethető számokat vetünk össze. A nemzetközi sztenderdet követő TV2-policy szerint a kormánynak, a kormánypártoknak és az ellenzéknek egyaránt 1/3 rész jár. Ráadásul a fenti arány csak a hírműsorunkra vonatkozik, de ha megnézzük, hogy milyen arányban szerepelnek ellenzéki politikusok a Mokkában, végképp okafogyottá válnak a vádak. Az arány ugyanis nagyjából fele-fele.

Ha nem a politikába, akkor a bulvárba kötnek bele sokan. Teljesen jogos a kérdés, hogy mennyire értelmes dolog kispandákkal és három fő sajnálatos halálát követelő kambodzsai buszbalesetekkel felhígítani a kereskedelmi tévék főműsoridős híradóit. Sokak számára ezek a híradók jelentik a fő tájékozódási forrást. Azt mondtad nincs kultúrmissziód a munkával, pedig lehet, hogy e téren azért kellene, hogy legyen.

Azt hogy nincs ilyen misszióm, úgy értettem, hogy nem szeretnénk abban a szerepben tetszelegni, hogy mi fogjuk a közízlést meghatározni.

Pedig ilyen eléréssel akár meg is lehetne próbálni.

De nem tesszük. Sem nekem, sem a kollégáimnak nem célunk, hogy olyan tartalmakat nyomjunk le a nézők torkán, amelyek nem érdeklik őket, de szerintünk érdekelniük kellene. A Tények most már 70 perc hosszúságú, amibe rengeteg közéleti hír belefér, ami akkor is igaz, ha arányait tekintve kevesebb, mint a közszolgálati tévé hírműsorában. Ez így is van rendjén. Magyarországon sok hírműsor van, intenzív hírfogyasztás zajlik különböző médiumokon keresztül, azaz van választás. Igaz, hogy nekünk is felelősen kell meghatároznunk a hírműsorunk tartalmát, de nem igaz, hogy csak az jut el a nézőhöz információként, amit nálunk lát. Azért néznek bennünket annyian, mert olyan híreket kapnak, ami érdekli őket.

A TV2 közéleti kínálata sem csak az este hatos Tényekről szól, hanem a Tények Estéről és a Mokkáról is. A Mokkában minden nap megfordulnak politikusok, közéleti személyiségek, szakértők. A témák bővebb hátterét pedig meg lehet ismerni a késő esti Tények kiadásból. Utóbbiból komoly repertoárt tudnék felsorolni művészekből, tudósokból, politikusokból. A Tények Este az egyik legkomolyabb interjúműsor Magyarországon.

A tavaszi műsorstruktúra már összeállt. Mit vártok idén, hol láttok kihívásokat? Van-e számszerűsített nézettségi cél?

Számunkra a legfontosabb, hogy a nézőink és a hirdetőink elégedettek legyenek a műsorainkkal. Ezen belül nagyon fontos, hogy megtartsuk és bővítsük azokat az idősávokat, amelyekben a TV2 piacvezető. Már ilyen a hétköznap reggel és délután, egyre több hétvégi este, a Tények műsorsávja és sorolhatnám. Az egész napokat tekintve már piacvezetők vagyunk és nem állunk itt meg.

Fontos, hogy legyenek sikeres napi műsorok. Fontos, hogy legyenek olyan nagy produkciók, amelyekre büszkék lehetünk. Így indult A nagy duett, arra számítunk, hogy Az ének iskolája is újra nagy siker lesz, és visszatér a tavalyi év kedvence, a Sztárban sztár is. Kiemelt projekt idén a Rising Star, amiért világszerte nagy küzdelem folyik. A formátum megszerzésében nagy szerepet játszott Az ének iskolájának a sikere.

Az ügyfeleink felé tettünk egy ígéretet, hogy minden kampányt ki fogunk tudni szolgálni. Emellett fontos terület számunkra a terjesztés, a kábeltársaságokkal ápolt jó kapcsolat. A tévés piac nagy változások előtt áll, 2015. január 1-jétől a TV2 is fizetős lesz, és mi azt ajánljuk a partnereinknek, hogy erre a változásra szeretnénk együtt felkészülni, ami hatással van a műsorainkra is. Azt szeretnénk, hogy a fogyasztók a tévézést továbbra is jó szórakozási, informálódási lehetőségnek tartsák, és ehhez akár új csatornák indításával, akár a meglévő portfoliónk frissítésével is hozzájárulunk.

Ezek szerint új csatornák is a csőben vannak.

A nagyon közeli jövőben nem indítunk új csatornát, de tervben van ez is, a koncepciók már megvannak és az sem kizárt, hogy más csatornák akvizíciójával bővítjük a portfóliónkat.

A TV2-csoport egyelőre veszteséges, a vásárlást hitelből finanszírozzák a bejelentés szerint, a vezetői szinteket csökkentik. Ez mind a takarékosság felé mutat, a nagy tervek viszont a programinvesztíció növelését tennék szükségessé. Van lehetőség az utóbbira?

Tavalyról idénre jelentősen nőtt a saját gyártású műsorokra szánt összeg. Ez megfelelő hátteret nyújt a műsorfejlesztéshez. A vásárolt tartalmak és a sajátgyártású műsorok közötti forrásátcsoportosítás is hozzájárul ahhoz, hogy elképesztő mennyiségű műsort gyártunk idén. Jövőre is ezt szeretnénk tartani. A TV2 műsoridejének 60 százalék saját gyártású, azaz egyedi tartalom és nem mellékesen ezek hozzák a legnagyobb sikereket. Így a hirdetők és a terjesztők mellett a legfontosabb ügyfeleinknek, a nézőknek is ígérhetjük, hogy folyamatosan nézhetik a kedvenc, saját gyártású műsorainkat.

A TV2 jelentős, ám vegyes piaci reakciókat kapott bejelentése volt a 18-49-es kereskedelmi célcsoport 18-59-re bővítése. Ez az új keret hogyan befolyásolja a munkádat?

Az átlagos tévénéző életkora 50 év, így nem volt benne a célcsoportban, ami nonszensz. A váltás a napi munkámat nem befolyásolja, én eddig is szélesebb célcsoportban gondolkodtam.

Médiapiac

Erőset mondott az alkotmánybíró a médiahelyzetről

A közügyek alakításáról ugyanis a hozzájuk eljutó ismeretek alapján döntenek a választók.

Közzétéve:

Juhász Imre alkotmánybíró, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Minden államnak védenie kell saját sajtóviszonyait a külföldi befolyástól – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban Juhász Imre. Az alkotmánybíró úgy fogalmazott:

„A sajtó nem önmagáért van, a média felületet kell hogy biztosítson a közügyek megvitatásához. Az államnak pedig garantálnia kell, hogy bárki szabadon kifejthesse véleményét, illetve hogy a sajtótermékek szabadon működhessenek, továbbá azt, hogy az állampolgárok megfelelő információkhoz juthassanak.”

Az alkotmánybíró szerint mindez felfogható szuverenitási kérdésként is, hiszen a közügyek alakításáról a hozzájuk eljutó ismeretek alapján döntenek a választók.

– Ennek megfelelően minden valamire való államnak alkotmányos szinten kellene védenie a saját sajtóviszonyait, miként azt a magyar alaptörvény teszi

– összegzett Juhász Imre.

A nemzeti ünnep apropóján készült, a sajtószabadság napjainkbeli kérdéseit érintő interjúban az alkotmánybíró beszélt egyebek mellett a minőségi újságírást leginkább veszélyeztető jelenségekről, a közbeszéd milyenségéről és arról, hogy már 1848-ban kiderült: médiaszabályozást alkotni nem is olyan egyszerű.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Médiapiac

Magyarországon egyedülálló választási műsorral készül a TV2

A TV2 hírigazgatója, Szalai Vivien a csatorna terveiről beszélt a Mandinernek adott interjúban.

Közzétéve:

Mandiner-archív

– A magyar semmiben nem különbözik a külföldi médiahelyzettől. A kritikus hangok a politikai lobbistáktól érkeznek, akiktől aztán végképp távol áll a pártatlanság. Mindig azt szoktam mondani, hogy a TV2 és az RTL Klub híradójának is van egy sajátos hangvétele, de nekünk egyetlen értékmérőnk van, és egyetlen közegnek szeretnénk megfelelni: a nézőnek. Ez a stratégia minket igazol: tavaly az összes korcsoportban a Tényeket, a Tények pluszt, valamint a reggeli műsorunkat, a Mokkát választották a legtöbben az országban. Mi nem foglalkozunk a kívülről ordítozókkal, a munkánkat szeretnénk végezni a legmagasabb minőségben, a szakmaiságot leginkább szem előtt tartva – hangsúlyozta a TV2 hírigazgatója, Szalai Vivien a Mandinernek adott interjúban.

Szalai Vivien kitért arra is, az egész éves átlagot nézve mindhárom kiemelt korcsoportban a teljes napon és főműsoridőben egyaránt a Tv2-t nézték a legtöbben. A csatorna sikerének titkáról a hírigazgató azt mondta:

– Egyszerű hasonlattal élve: egy nagy múltú cukrászdába azért járnak a vendégek, mert évtizedek óta ugyanazt a minőséget kapják – lehet azon vitatkozni, hogy lehet-e másképp készíteni a krémest, a lényeg, hogy azt választják az emberek, mert ismerik és szeretik. A hírműsoraink esetében is pontosan ez az elv működik. Ráadásul az utóbbi években ingyenreklámot is kaptunk. Az, hogy az ellenzék lejárató kampányt folytatott a hírműsorainkkal szemben, visszafelé sült el, mivel ezzel karaktert adott nekünk. Mindemellett egy szakmailag és emberileg kiváló csapat jött össze az elmúlt években, fantasztikus műsorvezetői, szerkesztői és riporteri gárdával dolgozunk, a munkatársak végtelenül tehetségesek és szorgalmasak, nyitottak az innovációra, szeretnek tanulni, és rendkívül lojálisak a munkahelyükhöz és a kollegáikhoz, ami nagy érték – mondta a lapnak.

Arra a gondolatra,hogy idővel minden médium az online felületre helyeződik majd, ez pedig a televíziózás és a nyomtatott sajtó végét jelenti majd, Szalai Vivien elmondta:

– Emlékszem, évekkel ezelőtt volt egy heves vitám a témában. Ezzel határozottan nem értettem egyet akkor és most sem. A magyar ember sok tekintetben jobban rabja a szokásoknak, és kevésbé fogékony az innovációra – mi is ezt tapasztaljuk annál a korosztálynál, amely a Tényeket nézi, és általánosságban szerkesztett tartalmat fogyaszt bármilyen formában. Egyébként egy meglepő jelenség is felütötte a fejét. Mégpedig, hogy A TV2 mindig erősebb volt a 18–59-es, tehát a valamelyest idősebb korosztályon belül, mint az RTL. Egyébként téves az a vélekedés, hogy az RTL Híradóját elsősorban a fővárosiak, a Tényeket pedig a vidéki közönség nézi – mindkettőt alapvetően a vidéki közönség választja, a különbség, hogy minket inkább a kisebb városokban élő és a valamelyest idősebb nézők.

De ez is megváltozott: elkezdtünk erősödni a 18–49-es korosztályban, sőt erősebbek lettünk, mint a 18–59-es korcsoportban, ami minden nemzetközi trenddel szembemegy, hiszen a szerkesztett tévés tartalmat a fiatal korosztály elvileg már kevésbé fogyasztja

– mondta a hírigazgató.

Ettől függetlenül online is erősen jelen van a csatorna: a Tények.hu is jó eredményeket ér el az utóbbi időben.

Ennek az évnek fontos feladata, hogy továbbfejlesszük az online felületünket, hiszen a szerkesztett tartalmat fogyasztó közönség mellett ki kell szolgálnunk a fiatalabb generációt is

– hangsúlyozta.

A választási időszak kapcsán arról beszélt, ez az időszak nyilvánvalóan rengeteg pluszmunkával, felkészüléssel, odafigyeléssel jár, hiszen egyre több a néző ilyenkor, felértékelődik a hírek szerepe.

Nagyszabású, Magyarországon egyedülálló választási műsorral készülünk, rengeteg exkluzív riporttal, szakértőkkel és számos technikai újítással

– árulta el.

A teljes interjú ITT olvasható.

Tovább olvasom

Médiapiac

Kiemelkedő munkatársait díjazta a közmédia

Nyolc kategóriában adtak át elismeréseket csütörtökön Budapesten, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában.

Közzétéve:

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a a díjak átadóján, fotó: MTI/Purger Tamás

A közszolgálati tartalomgyártás területén kimagasló szakmai tevékenységet végzők elismerésére alapított díjak átadásán Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: egy évvel ezelőtt ilyenkor már javában ünnepelték a Petőfi-bicentenáriumot, és gőzerővel készültek az atlétikai világbajnokságra, valamint Ferenc pápa látogatására.

Figyeltek arra is, amikor Nagy-Britanniában új király lépett trónra, vagy Marco Rossi magyar állampolgárságot kapott. Tudósítóik ott voltak a mentőcsapatokkal a törökországi és szíriai földrengéseknél, továbbá háborús övezetekben is. De jelen voltak Stockholmban is, ahol két magyar tudós vehetett át Nobel-díjat – mindketten a közmédia „Év Embere” díjazottjai – tette hozzá.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója
Fotó: MTI/Purger Tamás

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte: négy évvel ezelőtt éppen bezárkózni készült a világ, és egy új vírus nevét tanulta meg, amely azóta már mintegy hétmillió áldozatot szedett. A közmédia akkor is tette a dolgát, bár nekik is voltak veszteségeik, akiknek emlékét megőrzik, hasonlóképp a közelmúltban elhunyt alkotókhoz, művészekhez.

Altorjai Anita néhány örömteli pillanatot is felelevenített, köztük Hobo életműdíj-átadóját, Kordáék viccelődéseit, vagy az MR-szimfonikusok koncertjeit, amelyek mind a közmédia emlékezetes pillanatai voltak.

A díjazottakat méltatva a vezérigazgató úgy fogalmazott: szakértelmükkel, hivatástudatukkal, elkötelezettségükkel példát mutatnak nemcsak a kollégáknak, hanem a jövő újságíróinak is. „Ők óramutatók a nemzetünk életében”

– jelentette ki.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: valamennyi díjazott vitathatatlan eredményeket ért el és kimagasló teljesítményt nyújtott. Hangsúlyozta továbbá, hogy bár a 2023-as év nem volt könnyű, a közmédia mind tartalomban, mind vállalati, intézményi szinten jelentős eredményeket ért el, miközben folyamatosan törekedett a megújulásra is.

„Nem könnyítette a helyzetünket sem a világpolitikai helyzet, sem a szomszédunkban dúló háború” – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve:

a feszített tempó ellenére „mindenki nagyon jó, nagyon sok és minőségi munkát végzett”.

Papp Dániel felidézte, hogy 2018-as hivatalba lépésekor elsődleges célja a vállalat modernizálása volt. Mint mondta, vezetőként a piaci cégekhez hasonló „modern, profi szemléletet” szeretett volna meghonosítani a közmédiában.

Ez azt is jelentette – folytatta –, hogy szerette volna elérni, „hogy figyeljünk egymásra, figyeljünk a munkavállalókra”.

„Nagyon fontos szempontnak tartom, hogy olyan munkahelyet teremtsünk, ahol bár hatalmasak az elvárások, de a cég is tud adni valamit a dolgozóinak”

– hangsúlyozta.

A vezérigazgató a jövőről úgy szólt: ez az év még nehezebb lesz. „Előttünk van két választás, egy uniós elnökség, sportszempontból pedig egy Európa-bajnokság és egy olimpia” – sorolta, kiemelve az együttműködés és a csapatmunka jelentőségét.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója
Fotó: MTI/Purger Tamás

Papp Dániel végezetül gratulált a díjazottaknak, majd az MTVA valamennyi munkavállalójának megköszönte az egész éves teljesítményét. „Örülök, hogy csapatként működünk együtt” – jelentette ki.

A beszédek után a Titán, A Dal 2023 győztese lépett fel, majd Papp Dániel és Altorjai Anita nyolc kategóriában adott át díjakat.

Az Év Operatőre Nagy András lett.

Az Év Vágója díjat Kántor Zoltán kapta.

Az Év Rendezője elismerésben Bozsánovics Anita részesült.

Az Év Gyártási Szakembere díjat Vancsok Györgynek ítélték oda.

Az Év Riportere díjat Kucsov Renáta kapta.

Az Év Felfedezettjének Jámbor Flórát választották.

Az Év Szerkesztője Pap Tibor lett.

Az Év Műsorvezetője elismerést Morvai Noémi vehette át.

Tovább olvasom