2014. szeptember 08.

Az európai kiadók elutasítják a Google megállapodási javaslatát

A kiadók szerint a keresőcég harmadik körös javaslatai sem adnak megnyugtató választ a versenyjogi aggályokra.

A kiadók szerint a keresőcég harmadik körös javaslatai sem adnak megnyugtató választ a versenyjogi aggályokra, ezért felszólítják az Európai Bizottságot, hogy ne kössön megállapodást.

Az európai napilap- és magazinkiadók informális koalíciója felszólította az Európai Bizottságot, hogy utasítsa el a Google harmadik körös vállalásait a cég ellen folyó antitröszt-eljárásban. Álláspontjuk szerint a vállalások nem akadályoznák meg a kvázi-monopolhelyzetben lévő keresőóriást, hogy agresszíven reklámozza saját szolgáltatásait (az androidos telefonoktól kezdve az olyan, közvetlenül nem monetizált megoldásokig, mint a Google News vagy Images). Épp ellenkezőleg, egy megállapodás még szentesítené is azt a gyakorlatot, amivel szemben a kiadók felléptek. Az így létrejövő digitális monopólium pedig – érvelnek – aláásná a demokratikus vita alapját képező szabad és független európai médiaszektor létezését. Ezzel szemben a valamennyi weboldal számára egyenlő feltételeket biztosító „Tisztességes Keresés” („Fair Search”) gyakorlatát preferálnák. Azt is kifogásolják, hogy a Google által felajánlott, megnövelt terület, amit a fizetett „rivális találatok” számára biztosítana, voltaképpen csak a vállalat bevételeit növelné. Észrevételezik továbbá, hogy az új javaslat nem jelent előrelépést a korábbiakhoz képest a harmadik felek által előállított tartalom – szerintük versenyellenes – felhasználása kérdésében, és nem változtat a hatástalannak gondolt, de a kiadókra kényszerített jelenlegi opt-out mechanizmusán.

A versenyjogi panaszokra alapozott vizsgálat még 2010-ben indult. A keresőcég első megállapodási javaslatát 2013 áprilisában nyújtotta be, melyet októberben a Bizottság észrevételei alapján módosított. Miután ezt decemberben ismét elutasították, a Google 2014 január végén állt elő a harmadik változattal. A Bizottság alelnöke, Joaquín Almunia 2014 májusában jelentette be, hogy véget vetne a vizsgálatnak, és azt a biztosok kollégiumának döntésével ősszel lezárná.

Néhány éve az amerikai Federal Trade Comission is hosszúra nyúlt versenyjogi vizsgálatot folytatott a Google ellen, de azt 2013 elején elmarasztalás nélkül lezárták.