Ihász Ingrid 2012. június 01.

Az európaiak kétharmada netezik

A Mediascope friss eredményeiből kiderül: az európaiak harmada egynél több eszközről netezik, s majdnem fele böngészik tévézés közben.

A Mediascope eredményeit eaz IAB Europe barcelonai Interact konferenciáján mutatta be Bruce Hoang, az Orange Advertising csoport szintű marketingigazgatója és Alison Fennah, az IAB Europe kutatásért és marketingért felelős alelnöke.

Idén is az offline és online médiafogyasztási szokásokat, fogyasztói és e-kereskedelmi trendeket vizsgálta a Mediascope, amely a korábbi 15 helyett ugyanakkor 28 európai piacra terjedt ki. A kutatást az IAB Europe barcelonai konferenciáján, az Interacton mutatta be Bruce Hoang, az Orange Advertising csoport szintű marketingigazgatója és Alison Fennah, az IAB Europe kutatásért és marketingért felelős alelnöke.

A főbb tanulságok szerint 426,9 millió internet használó él Európában (65%), akik hetente 14,8 órát töltenek online. Az európaiak harmada (37%) több eszközről használja az internetet. A hagyományos média aktivitások egyre inkább az online felületekre költöznek: 10-ből 9 európai látogat például híroldalakat. Az európaiak emellett szívesen neteznek a tévénézéssel párhuzamosan - az élmény fokozására. 96 keres információt az interneten vásárláshoz, és 87% vásárol is online. Ahogy a fogyasztók a digitális térbe vándorolnak, az internet elsődleges fontosságúvá vált a márkák számára is: 10-ből 4 európai internetező fontosnak tartja, hogy a márkák kommunikáljanak online.

 

Hogyan netezünk?

A felhasználók 64%-a számítógépen keresztül használja az internetet, ami 415,7 millió felhasználót jelent, míg 21% a mobiltelefonján használja (139,2 millió). A mobilnet-felhasználók jellemzően 16-24 évesek (30%). A mobilról történő internethasználat leginkább az Egyesült Királyságban, Norvégiában és Svédországban népszerű, ahol 10-ből 4-en érik el az internetet ezen az eszközön keresztül. A közép-európai régióban a mobilinternet használata 14%. A weben töltött idő függ a használati eszköztől: az európaiak összesen heti 14,8 órát töltenek hetene online, számítógépről 13,3 órát, mobilról 9,4 órát, tabletről 9,3 órát, konzolról 6,8 órát.

Az internetezők 91%-a fogyaszt híreket online (388,5 millió fő), 73% néz tévét az interneten (311,6 millió) és 67% hallgat rádiót online (286 millió). Az európaiak 48%-a, 297,4 millió fő szokott internetezni tévézés közben, és a tévénézéssel töltött idő 16%-ában használják az internetet. Európa legnagyobb internetet és tévét együttesen használó felhasználói a norvégok (a tévénézők 70%-a), a franciák (62%) és a britek (62%). Az internetet és tévét együttesen használók harmada valamilyen a műsorhoz kapcsolódó tevékenységet végez a neten, ami jó lehetőséget ad a márkáknak arra, hogy több platformon is bevonják a fogyasztókat.

forrás: MediascopeEurope 2012 (bázis: az összes válaszadó)

 

Márkák a neten

Az internet nélkülözhetetlen csatornává vált a márkák számára, hogy kapcsolatot építsenek a fogyasztókkal. Néhány fontos eredmény:

  • 51% mondja, hogy az internet segítségére van abban, hogy jobb termékeket és szolgáltatásokat válasszon
  • 47% késztetést érez arra, hogy többet tudjon meg olyan termékekről, melyeknek látta az online hirdetését
  • 46% mondja, hogy gyakran felkeresi a kedvenc márkája weboldalát
  • 41% ért egyet abban, hogy fontos, hogy a márkák kommunikáljanak online
  • 30% inkább vesz terméket olyan márkától, amelyet követ a közösség médiában

Az európai internetezők 96%-a folytat online keresést vásárlás előtt, 87% vásárol is online, és a vásárlásuk 19%-át az interneten keresztül bonyolítják le. Hat hónap alatt az európaiak 188 milliárd euró értékben vásároltak online termékeket és szolgáltatásokat - ami átlagosan 544 eurót jelent vásárlónként. A legtöbbet a norvégok (1162 euró), a svájciak (919 euró) és a dánok (894 euró) költik online. A legnagyobb arányban a britek (32%) és a németek (25%) költenek a neten.

forrás: MediascopeEurope 2012 (bázis: az internetezők)

A 2012-es Mediascope kutatás az alábbi 28 országra terjed ki: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törököszág, Egyesült Királyság, Ukrajna.

A Mediascope kutatás omnibusz és online módszertan szerint készül, összesen 28.500 online és 22.200 omnibusz interjúval. Piacmérettől függően legalább 1.000 online és 500-3.000 omnibuszos adatfelvétel történik. Az omnibusz kutatás során az offline és online médiafogyasztást vizsgálják, míg az online kutatással főként az online médiafogyasztási szokások területén fúrnak mélyebbre. A kutatást az SPA Future Thinking irányítja, helyi kutatási partnerekkel együttműködve. A hazai minta mérete az online kutatásban 1.000 fő, az omnibusz kutatásban 500 fő volt, előbbit a Global Park / GMI, utóbbit az IMAS International bonyolította le. A kutatás hazai a szponzorai az IAB Hungary, Gemius Hungary, Google, Kirowski Isobar, MEC Interaction, OMG Hungary, Origo, Ringier, Sanoma, Schiebsted, Thinkdigital. A kutatás főbb hazai eredményeit június 15-én mutatják majd be a magyar sajtó számára.