2011. január 19.

Az iPad tulajdonos sem külön állatfaj

Egy kutatás szerint az Apple táblagépének korai felhasználói nagyrészt unalomig ismert dolgokra használják a kütyüt. Ilyen a mailezés és a szörfölés.

A Knowledge Networks kutatása szerint az Apple táblagépének korai felhasználói nagyrészt unalomig ismert dolgokra használják a kütyüt. Ilyen az e-mailezés vagy a webes szörfölés.

Messze van még attól az iPad, hogy a "negyedik képernyő" legyen, s legfőképpen attól, hogy valóban új bevételi lábként lehessen rá tekinteni médiatulajdonosi oldalról - állítja a Knowledge Networks, amely 205 iPad tulajdonost és felhasználót kérdezett kütyühasználati szokásairól.

A megkérdezettek 76 százaléka használta a táblagépét az elmúlt öt napban, míg 55 százalék minden nap iPadezett. Ez önmagában jól hangzik, ugyanakkor az látszik, hogy ők sem fizetnek szívesebben a tartalmakért, mint a PC-k vagy laptopok előtt üldögélő társaik.

A kutatócég kiemeli: azért érdemes erre figyelni, mert az iPad tartalmak esetében teljesen más a reklámozás, mint bármely más médiumban. A felhasználóknak regisztrálniuk kell az iTunes-on, és egy sor információt meg kell adniuk magukról, amit az Apple megtart magának. Ráadásul az iAd hirdetési termék megint csak a cégen keresztül érhető el.

David Tice, a Knowledge Networks alelnöke szerint egyelőre a táblagépet a szokásos, internetezésre alkalmas eszközökhöz hasonlóan használják a korai elfogadók. Azaz, nem valószínű, hogy egyhamar meg lehet honosítani azt a modellt, amivel az iPod is működik, ahol az eszközre a felhasználók vásárolják a tartalmat.

A most megkérdezettek körében csupán a felhasználók hetede preferálja a fizetős tartalmakat, ami megmenekít a reklámoktól, a többiek azonban ingyenes, reklámokkal is tűzdelt tartalmat fogyasztanak szívesebben. Ez pedig a klasszikus netezői hozzáállás, ahogyan az is, hogy a leggyakoribb tevékenységek zöme is jól ismert: emailezés, szörfölés a weben, stb.

Ugyanakkor a válaszadók 70 százaléka olvas e-könyveket táblagépén, 61 százalék pedig e-magazint/újságot böngész. 51% néz a kütyün tévéműsorokat. Eközben viszont mindössze 13% fizetne azért több pénzt, hogy az így elért lapok vagy tévéshowk iPad barát formában jelenjenek meg.

Címkék: iPad apple