2011. február 09.

Az idei Super Bowl lett Amerika valaha legnézettebb műsora

A M.A.S.H záróepizódját már az amerikai foci tavalyi döntője is lemosta, a Packers győzelmét viszont még többen látták idén.

A M.A.S.H záróepizódját már az amerikai foci tavalyi döntője is lemosta, a Packers győzelmét viszont még többen látták idén.

Átlagosan 111 millió amerikai nézte az idei Pittsburgh Steelers-Greenbay Packers összecsapást élőben. Az utóbbi csapat győzelmével véget érő döntő ezzel rekordot döntött, mivel többen látták, mint a tavalyi Super Bowlt, amelynek 106 milliónál valamivel magasabb átlagos nézettsége volt. Az idei döntőt 53,3 millió háztartásban követték, ami 46 százalékos arányt jelent a Nielsen adatai alapján.

Sokáig a M.A.S.H. című kultikus sorozat tartotta a legnézettebb adás rekordját, 106 milliótól alig elmaradó átlagos nézettséggel, ám már a tavalyi amerikai foci döntő is túlszárnyalta, ha csak néhány százezer fővel is. A top 5-ben egyébként jelenleg a M.A.S.H. az egyetlen olyan tartalom, ami nem az amerikai focihoz köthető.

Idén nemcsak az NFL finálé döntött rekordot, a teljes NFL sorozat is sokkal többeket érdekelt, mint korábban. A Nielsen közlése szerint öt évvel ezelőtthöz képest 24 százalékkal több nézője volt átlagosan az NFL meccseknek.

A kutatócég szerint többek között azért is tud ennyire egyedülálló nézettséget produkálni a döntő évről-évre, mert a Super Bowl idején még a reklámok is rásegítenek a számokra, nem pedig elüldözik a nézőket. A hirdetők kifejezetten az eseményre gyártanak szpotokat, s idén kb. 3 millió dollárért lehetett 30 másodpercnyi reklámidőt venni.