2014. március 14.

Az internet csúf oldalától óvna a médiahatóság

Gyermekvédelmi internet-kerekasztalt alapított az NMHH, rengeteg taggal.

Piaci, civil és állami szférából egyaránt delegált tagokból álló tanácsadó testület kezdi meg működését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal állásfoglalásokat, ajánlásokat dolgoz ki a jövőben a gyermekbarát internetezés elterjesztésének érdekében, többek között foglalkozik majd a szűrőszoftverek hatékony alkalmazásával és egyedi panaszokkal is. A grémium szerdán tartotta első ülését.

A kerekasztal célja, hogy ösztönözze a kiskorúak védelmét a világhálón, és tanácsadó testületként támogassa a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének munkáját. Karas Monika, az NMHH elnöke két tagot és a testület elnökét saját jelölés alapján, nyolc-nyolc tagot a gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek, illetve az internetpiaci szakmai szövetségek ajánlásai, két tagot az informatikáért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslata alapján nevezett ki.

A grémium egyedi ügyeket is jogosult lesz megvizsgálni. Bárki fordulhat hozzájuk, aki azt tapasztalja, hogy a tartalomszolgáltató gyermekvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyásával tesz közzé olyan információkat, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki fejlődését például erőszak kegyetlen vagy a szexualitás naturális ábrázolásával. A testület ajánlásokat és állásfoglalásokat készít majd az internetpiaci szereplők számára, különösen a szűrőszoftverek elterjesztésének érdekében. A kerekasztal tagjai foglalkoznak azzal is, milyen kezdeményezésekkel növelhető a gyerekek és szüleik médiatudatossága. A szervezetnek nincs hatásköre kötelező erejű jogi normák megalkotására, az önszabályozás és a jó gyakorlatok ösztönzésével azonban hatékony szereplővé válhat a médiaszabályozásban.

A kerekasztal megalakítására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly tavasszal tett javaslatot a gyermekbarát internet szabályozása témájában összeállított koncepcióban. Karas Monika döntése értelmében a kerekasztal elnöke Koltay András Médiatanács-tag lesz. Az elnök és a húsz tag három évre nyerik el megbízásukat, munkájukért díjazásban nem részesülnek.

A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal összetétele:

Elnök: Koltay András (Médiatanács-tag).

Tagok: Vass Ágnes (Médiatanács-tag), Váradiné Kónya Ildikó (NMHH Szabályozási Igazgatóság), Csiszér Gábor, Tóth Beáta, Alpár Vera (Gyermekmédia Közhasznú Egyesület), dr. Baracsi Katalin (Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület), dr. Kutassy Jenő (Nagycsaládosok Országos Egyesülete), Matusek M. Zsuzsanna (Országos Gyermekvédő Liga), Mikesy György (Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Központ), Pintér Róbert (Egyszer Volt A Gyermekkultúráért Alapítvány), Sterner Zoltán (Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat), Turócziné Pesty Ágnes (tanáregyletek delegáltja), dr. Csömör Magdolna (Hírközlési Érdekegyeztető Tanács), dr. Detrekői Zsuzsa (Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete), Hargitai Lilla (Média Unió a Társadalmi Tudatformálásért), dr. Mayer Erika (Internet Szolgáltatók Tanácsa), dr. Németh Tibor (Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete), Nyilas Orsolya (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége), dr. Pócsik Ilona (Reklám Világszövetség), dr. Szilágyi Zsuzsanna (Magyar Lapkiadók Egyesülete).

Címkék: nmhh internet gyerekek