2011. július 06.

Az ÖRT-vel is megállapodott a Médiatanács

Nemrégiben a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével kötött hasonló szerződést a hatóság.

Nemrégiben a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével kötött hasonló szerződést a hatóság.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) után az Önszabályozó Reklám Testülettel (ÖRT) is társszabályozói szerződést kötött a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A megállapodást dr. Megyer Örs, az ÖRT és Szalai Annamária, az NMHH elnöke írta alá.

Ennek nyomán az ÖRT panasz esetén a print és online sajtó, illetve a lekérhető médiaszolgáltatások területén járhat el kereskedelmi közleményekkel - ez nem vonatkozik a termékelhelyezésre, a műsorszponzorációra és a politikai hirdetésekre - kapcsolatos ügyekben a médiaszabályozás rendelkezéseit is magába foglaló magatartási kódexe szerint.

Az ÖRT olyan panaszokat vizsgál tehát, amelyek az emberi méltóságot, vallási vagy világnézeti meggyőződést sértő reklámokat, a tudatosan nem észlelhető hirdetési technikákat, a dohányárut, fegyvert, lőszert, robbanóanyagot, csak orvosi vényre kapható gyógyszert népszerűsítő reklámokat, vagy a kiskorúak káros, illetve tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos reklámtartalmakat érintenek.

Ahogy az MTE esetében, úgy az ÖRT kapcsán is hangsúlyozta a hatóság, hogy a társszabályozás nem jelenti az önszabályozás háttérbe szorulását. A közlemény szerint az ÖRT-nek anyagi támogatást is biztosítanak a társszabályozói feladatok ellátásához.