2011. április 28.

Az okostelefonosok négyötöde veszi észre a mobilhirdetéseket

A Google megbízásából készült amerikai kutatás szerint az okostelefon mára fontos szerepet kap a vásárlási döntésekben és az információkeresésben is.

A Google megbízásából készült amerikai Ipsos kutatás szerint az okostelefon mára fontos szerepet kap a vásárlási döntésekben és az információkeresésben is. A megkérdezettek majd háromnegyede keres a kütyüjén, mert valahol reklámot látott, és még ennél is többen vásárolnak mobiljuk segítségével. A helyi információkat keresők 88 százaléka egy napon belül cselekszik is.

Életünk része lett a kütyü

Okostelefont használó amerikai felnőtteket kérdezett az Ipsos a Google megbízásából, s a kutatásból az derül ki, hogy mostanra a kütyü mind fontosabb szerepet játszik a fogyasztók életében, legyen szó akár keresésről, akár vásárlásról. Emellett az okostelefont sokan a számítógépük meghosszabbításaként kezelik, részben egy időben.

A megkérdezettek 81 százaléka böngész az interneten, 77 százalék keres a mobilján, 68 százalék használ applikációkat, és 48 százalék néz videókat a telefonján. 72 százalék használja az okostelefonját, miközben egyéb médiát fogyaszt, igaz, a tévével csak a válaszadók harmada mobilozik egyszerre. Otthonában a válaszadók 93 százaléka okostelefonozik.

A Google kutatás lényege

Funkcionális keresés

Az okostelefonon keresztüli böngészés igen funkcionális: a keresők a leglátogatottabbak. A felhasználók 77 százaléka keres a telefonján, ezt a közösségi oldalak, a kereskedői site-ok és a videómegosztók követik.

Kimelkedően sok, tízből kilenc okostelefonos keresés akcióval végződik (vásárlás, boltlátogatás, stb.). A megkérdezettek negyede (24%) pedig a keresés eredményeképpen ajánlja is a terméket, szolgáltatást másoknak.

 

Helyi információ, azonnali akció

Helyi érdekeltségű információkat az okostelefonosok 93 százaléka keres a mobilján. E kör 88 százaléka egy napon belül cselekszik, ami a kutatók szerint jól mutatja, hogy az ilyen keresések többnyire prompt igényekre adnak választ. 77% veszi fel a kapcsolatot valamilyen vállalkozással, 61% telefonál, 59% pedig el is látogat a céghez.

Nemcsak a helyi információk esetében gyakori a keresést követő vásárlás: 79% használja a mobilját a vásárlási folyamat támogatására (pl. termékinformációk, árösszehasonlítás). 70 százalék használja a mobilját az eladáshelyen is, ami jól mutatja, mennyire sokfélék, bonyolultak lettek a vásárlási utak a korábbiakhoz képest.

 

Észreveszik a hirdetéseket

Az okostelefon felhasználók 71 százaléka egyenesen azért indít keresést a mobilján, mert valahol látott valamilyen hirdetést. 68 százalék esetében ez az élmény a hagyományos médiából érkezik, 18 százalék cselekszik az online média nyomán, 27 százalék pedig mobilon látott reklám alapján keresgél.

A mobilhirdetéseket a felhasználók 82 százaléka veszi észre, e téren főleg a display reklámok "szúrnak szemet". A mobil keresőhirdetéseket kevesebb felhasználó, a megkérdezettek harmada veszi észre.

A mobilreklámot látók 52 százaléka szánja rá magát cselekvésre: 35% látogatja meg a termék/szolgáltatás weboldalát, 49% pedig vásárol valamilyen platformon (hagyományos boltban vagy a neten).

Halottak hete a Hajnaliban

22 órája

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora november első hetében mindenszentek ünnepére és a halottak napjára emlékezik. A zenei összeállításban az ünnephez illő dallamok szólalnak meg erdélyi vonósbandák előadásában.