2012. szeptember 28.

Az olimpia felhúzta a rádióhallgatottságot?

Augusztusban kiemelkedő rádiós hallgatottságot tapasztalt a fiatalok körében a GfK-Ipsos mérése.

Augusztusban a 15 év feletti hazai lakosság 71,5%-a hallgatott rádiót egy átlagos napon. Az utolsó nyári hónap során a rádiózással töltött idő átlagosan elérte a napi 4 óra 7 percet. A 15-49 éves korosztályban a nyár utolsó hónapjában volt tapasztalható a legmagasabb átlaghétköznapi hallgatottság 2012-ben. Ez azt jelenti, hogy e korosztály majdnem 80%-a hallgatott bele valamely rádió műsorába egy átlagos augusztusi hétköznapon. A magas hallgatottság hátterében valószínűleg az olimpiai játékok iránti fokozottabb érdeklődés is szerepet játszott, amire sok rádió kiemelt figyelmet igyekezett fordítani.

A hétköznapokra jellemző napi rádióhallgatottsági görbe is kicsit másképpen alakult a korábbi hónapokkal összehasonlítva: a 15 évnél idősebbek körében a napi csúcspont kissé eltolódott a korábban megszokott 8.00-10.00 közé eső idősávról a délelőtt 10.00-11.00 közé eső időszakra. Ez a tendencia a fiatalabbak (15-49) évesek esetében még jobban érvényesült: 10 és 11 óra között a célcsoport 30%-a hallgatott rádiót, ami kiemelkedőnek tekinthető ebben az idősávban.

Ugyanez figyelhető meg a hétvégi napokat illetően is: magas hallgatottság volt jellemző mind a teljes célcsoportot (15+), mind a fiatalabb (15-49) korosztályt tekintve.

A kutatás további főbb eredményei a csatolt PPT-ben és PDF-ben egyaránt megtalálhatók.

A mérésre augusztus 1-14. között került sor, napi egyenletes almintán. A telefonos (CATI) kutatást részben online (CAWI) felmérés egészítette ki. A minta nagysága 2000 fő volt.

Kapcsolódó dokumentumok