2015. február 09.

Az ünnepekkor is rádiózunk

A negyedik negyedéves hallgatottsági adatok is megerősítik a médium jelentőségének növekedését.

A hallgatottság növekedése a közszolgálati, az országos és regionális kereskedelmi, a budapesti, illetve a lokális adók esetében is kimutatható.

A tavalyi év végén hazánk 15 évnél idősebb népességéből 86% hetente, míg 68%-a naponta is hallgatott rádiót, ami heti szinten 7,3, míg napi szinten 5,8 millió rádióhallgatót jelent - derül ki a TNS Hoffmann és a Mediameter közös rádiós hallgatottsági kutatásának 2014. negyedik negyedéves adataiból.

A kérdezettek 53%-a (4,5 millió fő) nyilatkozott úgy, hogy karácsonykor a rádióban is hallgatott ünnepi, illetve a karácsonyhoz kapcsolható dalokat, míg 40% (3,5 millió fő) rádióra is bulizott szilveszter éjjel.

Az év végén megfigyelhető volt a közéleti témák iránti érdeklődés fokozódása, ami a rádióhallgatásban is éreztette hatását. A szöveges tartalmakat (is) kínáló adók és műsorok közönsége növekedett. Ugyanakkor az elmúlt két év során tapasztalt hallgatószám-bővülés az ország egészében tapasztalható volt, így a hallgatottság növekedése a közszolgálati, az országos és regionális kereskedelmi, a budapesti, illetve a lokális adók esetében is kimutatható.

Ennek megfelelően a 2014. október-december közötti időszakban a rádiók hallgatottsági sorrendje alapvetően nem változott. Az országos kereskedelmi és a közszolgálati rádió két legnagyobb csatornája - a Class FM és a Kossuth Rádió - egymilliót meghaladó napi közönséggel bírnak. Őket a regionális Music FM, illetve a Dankó, az Info és Juventus Rádió követi.

A fővárosban a rádiók sorrendje eltérő, a leghallgatottabb a Class FM, második a Kossuth, míg harmadik a Music FM. A fővárosban a negyedik helyre ugrott előre az InfoRádió, majd a Petőfi, a Juventus és a Jazzy Rádió következik.

A hallgatottsági grafikonok a mellékelt anyagban találhatóak.

Rádiós pályázatok

1 napja

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa véglegesítette a Budapest 98,0 MHz-es pályázati felhívást.