2015. július 08.

Az üzenetküldők a közösségi hálózatokat fenyegetik

A világ internetezőinek háromnegyede használ mobilos azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat, és a beszélgetések egyre inkább ezekre terelődnek át.

A GlobalWebIndex második negyedéves Mobile Messaging Reportjához 33 ország 47622, 16-64 év közötti internetezőjét kérdezte meg. Az SMS és az MMS még mindig népszerű, de már korántsem az elsődleges kommunikációs forma: használatuk 11, illetve 17 százalékkal csökkent. Még az olyan „hagyományos” üzenetküldők, mint a Facebook Messenger, illetve a szintén a céghez tartozó WhatsApp is küzdenek a változásokkal: a vizsgált országok közül nyolcban már nem ezek valamelyike áll az első helyen. A trend különösen az ázsiai-csendes-óceáni térséget érinti.

A tavalyi év leggyorsabban növekvő applikációja a japán LINE volt, amely az anyaországon kívül Tajvanon és Thaiföldön is átvette a vezetést. Dél-Koreában a KakaoTalk, Kínában a WeChat, Vietnámban a Zalo a népszerű, míg Indiában az egyébként piacvesztéssel küzdő Blackberry BBM-je vezet.

Mindezek ellenére – Kínán kívül – továbbra is igen erős a Messenger és a WhatsApp. Utóbbi nagyobb regisztrált felhasználói bázissal rendelkezik, előbbin viszont jelentősebb a rendszeres használók aránya. A Snapchatnek van a legfiatalabb közönsége: 84 százalékuk 35 év alatti. Az alkalmazás az amerikai tinik körében már népszerűbb, mint a Facebook megoldásai – állítja a GlobalWebIndex.

(Forrás: WARC/PRNewswire)