2010. július 30.

BSkyB: októbertől 3D tévé

Október elsején (egy pénteki napon) láthatják először a nézők a nemes egyszerűséggel Sky 3D-re keresztelt csatorna műsorát

Két hónap múlva indul a BSkyB háromdimenziós televízió-csatornája. Szórakoztat és oktat az új adó. A Sky lépése nagy lendületet adhat az új technológia európai terjedésének, hiszen kiránthatja a szegmenst abból az ördögi körből, amelyben egy ideje pörög már. Elegendő tartalom hiányában nemigen fogytak a 3D-s adások vételére alkalmas tévék – épp ez volt viszont annak az oka, hogy a nagy produkciós cégek jó esetben félgőzzel alkalmazták a háromdimenziós technológiát.

Az adó filmeket, sportot, valamint művészeti és szórakoztató programokat kínál majd, mégpedig valamennyi háromdimenziós televízió-készülék számára értelmezető szabvány szerint. Az újdonságot a Sky+ HD-előfizetők is élvezhetik – feltéve, hogy rendelkeznek 3D tévével.

A Sky lépése nagy lendületet adhat az új technológia európai terjedésének, hiszen kiránthatja a szegmenst abból az ördögi körből, amelyben egy ideje pörög már. Elegendő tartalom hiányában nemigen fogytak a 3D-s adások vételére alkalmas tévék – épp ez volt viszont annak az oka, hogy a nagy produkciós cégek jó esetben félgőzzel alkalmazták a háromdimenziós technológiát.

Mindezek alapján nincs mit csodálni azon, hogy május végéig körülbelül huszonötezer olyan lapostévé kelt el Európában, amely alkalmas háromdimenziós adás vételére. A GfK másfél hónapja publikált adatai szerint ez meglehetősen elenyésző szám ahhoz képest, hogy az idei évre világszerte 252 millió eladott tévékészülékkel számolnak. Ettől függetlenül minden nevesebb gyártó foglalkozik az új technológiával: vagy piacra dobták már saját 3D-s terméküket, vagy a közeljövőben rukkolnak elő azzal.

Ennek ellenére – állítja egy amerikai elemzőcég – ha jól is teljesít, nem az idén lódul meg a háromdimenziós tévékészülékek piaca. A következő öt évben viszont nagyot lép előre az új hóbort. Az IMS Research napokban publikált kutatásának eredményei szerint az idén tízezer híján hatmillió 3D-tévét adnak el, de 2015-ig 218 millióra ugorhat az össz-szám. Ekkorra – kalkulálnak – világszerte 241 millió otthonban lesz 3D-s élmény nyújtására képes Blu-Ray lemezjátszó, míg 280 millió lakásban találhatunk HD set-top boxot.