2012. január 13.

Baló György távozik a közmédiától

A tévés közleményben jelentette be, hogy elbúcsúzik a közmédiától, ahol a pályáját kezdte négy évtizede.

Baló György és az MTVA pénteken egy szűkszavú közös közleményben jelentette be, hogy megszűnik az ismert műsorvezető munkaviszonya az MTVA-nál. Baló négy évtizede került az MTV-hez.

Az MTVA és Baló által jegyzett közlemény alapján egyelőre annyit lehet tudni, hogy a 65 esztendős televíziós, aki még az 1970-es években, diplomájának megszerzése után a MTV Híradójánál kezdte pályafutását előbb gyakornokként, majd szerkesztő-műsorvezetőként, maga kezdeményezte a munkaviszonyának megszüntetését.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a pályafutása során Pulitzer-emlékdíjjal, Balázs Béladíjjal és Rózsa Ferenc díjjal is kitüntetett televíziós szakember távozásában szerepet játszott-e, hogy 2010 júniusa - az először csak az éjszakai műsorsávba száműzött Kassza c. műsorának megszűnése - óta nem szerepelt képernyőn.

Baló György
MTI-fotó

Baló György a Wikipedián lévő életrajza szerint 1975-től az MTV külpolitikai szerkesztőségének munkatársa, később a szerkesztőség helyettes vezetője és többek özött a Panoráma, a Stúdió és a Hírháttér szerkesztő-műsorvezetője volt, miközben a Mozgó Világnál is dolgozott. 1989 és 1990 között az MTV 2-es csatorna igazgatója és a televízió választási irodájának vezetője, majd 1991-ig a Napzárta főszerkesztője volt. 1992-től a Krétakör című műsor főszerkesztője, emellett 1994-ben a Drót kábeltelevízión terjesztett heti hírmagazin társalapítójaként is működött. 1995-ben rövid ideig a magánszférába ment: egy magyar, majd külföldi többségi tulajdonú kft. ügyvezetője volt. 1997-ben, amikor az újonnan megalakítandó országos földi adású kereskedelmi televíziós frekvenciákra kiírt pályázaton induló Első Magyar Kereskedelmi Televízió Rt. vezérigazgatója volt (mely az Írisz TV nevű csatornát működtedtte volna, de alulmaradt a tőkeerősebb RTL Klubot és TV2-t működtető társaságok mögött). 1997–től mégis a kereskedelmi televíziózásba ment, a TV3 műholdas országos kereskedelmi csatorna vezérigazgatója volt annak 2000-es megszűnéséig, 1998–1999 között az Esti gyors című műsort vezette. 2000–ben visszatért a Magyar Televízióhoz, szerződéses műsorkészítőként dolgozott, működése során az Aktuális és a Záróra című műsorok készítésében vett részt. 2002-ben a Magyar Televízió kulturális igazgatójává nevezték ki. Ezen kívül 2002-től 2003-ig A Hét című heti közéleti műsor főszerkesztője, majd 2005 és 2007 között Az Este, majd A Szólás Szabadsága című közéleti-politikai háttérműsoroknak, ill. a Kedd 21 nevű közéleti vitaműsornak dolgozott

A közszolgálati televízió több pályázatán a csatorna elnöki posztjára is pályázott. Mindkét alkalommal megkapta ugyan a kuratóriumi elnökség támogatását, de a civil kurátorokkal kiegészített testület egy alkalommal sem választotta meg.