Korábban mi is írtunk arról, mire lehet panasz a nem egészen egy éve indított Netflix-terjeszkedés célállamaiban. A jelek szerint az óriáscég már reagált is. Mindeközben egy újabb kutatás bizonyítja, hogy aranybánya lehet a Netflix és társainak üzlete.

Szinte egyszerre jelentették be, hogy a Netflix Lengyelországban helyi nyelven, zlotyért kínál ottani gyártású tévéműsorokat és azt, hogy a számlafizetés egyszerűsítése érdekében az egyik mobilszolgáltatóval. Utóbbi esetben arról, hogy a T-Mobile ügyfelei mobilszámlájukon keresztül is fizethetik a Netflix-havidíjat.

Lengyelország már eddig is előnyt élvezett a térség többi államával szemben: az ott kínált tartalom négyötödét szinkronizálta vagy feliratozta a Netflix – emlékeztet az egyik nemzetközi szakportál, amely megjegyzi: a lengyel közönség kiszolgálása érdekében olyan nemzetközi kasszasikerek is elérhetőek helyi változatban, mint a House of Cards, a Narcos vagy az Orange is the New Black.

Hasonló lépésről számolt be a média Törökországban; ott ráadásul már csak azért is könnyebb dolga van a Netflixnek, mert hatalmas méretű és kibocsátású a helyi tartalomipar – elég, ha a pár éve hozzánk is „begyűrűző” sorozatokra gondolunk. Így végeredményben nincs mit csodálkoznunk azon, hogy egyes elemzések már nem a Hulut, hanem az HBO-t látják hosszabb távon a vállalkozás nagy riválisának. A Juniper friss kutatása pedig arra mutat rá, hogy mekkora pályán csúcsragadozók ezek a cégek. Napokban publikált adataik alapján ugyanis az Amazonhoz és a Netflixhez hasonló SvoD-szolgáltatások piaca az idei 14,6 milliárdról öt év alatt 34,6 milliárd dollárra nő.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban körülbelül ugyanannyian vannak a Netflix ügyfelei, mint a két legnagyobb tévészolgáltató – a DirecTV és a Comcast – előfizetői. (Utóbbi két cég 47-48 millió kuncsaftot szolgál ki. Ráadásul az idő a SvoD-szolgáltatóknak dolgozik, hiszen kitart a trend, egyre többen állnak át a lineáris tévézésről a lekérhető szolgáltatásokra. Különösen, hogy utóbbiakban mindinkább fel-feltűnedeznek a hagyományos csatornák adásai az opciók között. Az Advanced Television cikke szerint jövőre a Hulu és a YouTube előfizetéses csatornáiban is feltűnhetnek műsoraikkal a hagyományos tévéadók.

A Juniper mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy 2021-ben már ötször akkora lesz az online tévézés és videónézés adatforgalma, mint az idén, ennek oka pedig a 4K technológia terjedése lesz. A fizetős VoD szolgáltatások aránya eközben a teljes piac 13 százalékára emelkedik fél évtizeden belül a kutatók szerint.