2010. szeptember 13.

Bécsből szkennel a Google

A legnagyobb titokban egyezkedett három éven át a Google-lal az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) vagy 400 ezer kötetének digitalizálásáról.

A legnagyobb titokban egyezkedett három éven át a Google-lal az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) vagy 400 ezer kötetének digitalizálásáról.

A most bejelentett megállapodás eredményeként állományuk egy része, a 16. századtól a 19. századig terjedő anyag interneten is elérhetővé válik

Az Osztrák Nemzeti Könyvtárnak nincs sem technikai, sem anyagi lehetősége az ilyen nagyszabású vállalkozásra, mivel azonban mindenképpen szükségesnek tartotta a könyvkincsek megőrzését, partnert keresett.

A szakma, a kiadók némelyike azt kifogásolja, hogy a Google-együttműködéssel a könyvtár kiárusította Ausztria kulturális örökségét, ártott nemzeti érdekeinek. Másrészt – vélik – a Google törvényesíti és szalonképessé teszi a szerzői jogok megsértését.

A Google által digitalizált műveket a bécsi intézmény juttatja be az Europeana névre keresztelt európai online könyvtárba. Ez az Európai Unió vállalkozása, ám a közösségnek sem pénze, sem technikai eszköze nincs a tartalmai feltöltéshez: ezt a tagországoktól várja el. Ez viszont azt is jelenti, hogy az ÖNB korántsem árusította ki a nemzeti vagyont, csak éppen biztosítja a szélesebb hozzáférhetőséget.

A Google minden technikai eszközt beszerzett, fedezi a szállítási költségeket, vállalja a szöveg felismerési technológia alkalmazását. És biztosítja, hogy a digitalizálás nem érint olyan könyveket, amelyeknél szerzői jogi problémák adódhatnak. Az ÖNB ezzel szemben elvégzi az előválogatást és előkészítést, és magára vállalja a könyvek visszahelyezését a polcokra, raktárba.