Itt van az ősz, itt van újra. Nemcsak a tanév kezdődött el, de elstartolt a tévék új műsorrendje is. Több műsor – például a Survivor, a Séfek séfe, az X-faktor újabb évada, Áll az alku, Roast – már augusztus utolsó napjaiban adásba került, felpörgött a kereskedelmi tévék versenye a nézők kegyeiért. A múlt hetet a szombaton indult X-faktor nyerte, de sokan kapcsoltak a vasárnapi magyar-portugál meccsre is.

Mind a teljes népességben, mind pedig a reklámozók számára fontos kereskedelmi korosztályban (19-49) jó eredménytért el az RTL Klub tehetségkutatója a múlt héten. A szombaton adásba került X-faktor a teljes – 4+-os – népesség körében átlagosan közel 1,2 milliós nézettséget ért el, a televíziót nézők 29 százaléka volt kíváncsi az első adásra, amivel a Top 50-es lista élére került. De listavezető volt a kereskedelmi célcsoportban is, a készülékek előtt ülő 18-49-es korosztály 33,5 százaléka volt kíváncsi rá.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 4+)

Más RTL-es műsorok is nagyon jól futottak az utolsó augusztusi héten. A közönségméréssel foglalkozó Nielsen adatai szerint a 4+-on számolt Top 50-es lista első kilenc helyét e tévéadó műsorai (Barátok közt, Híradó) foglalták el, a legnézettebb TV2-s műsor a Tények múlt keddi adása volt. A 684 ezer néző a 10. helyre juttatta a kereskedelmi tévé hírműsorát.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 18-49)

A 18-49-es csoportban a közmédia tudta felvenni a versenyt az RTL-lel köszönhetően annak, hogy némi matematikai esélye maradt még a magyar válogatottnak a világbajnokságra való kijutásban, ráadásul Cristiano Ronaldóék csapatával mérkőztek meg. A magyar-portugál átlagos nézettsége 673 ezer volt, a 18-49-es korosztályban elért 20 százalékos közönségarány pedig azonnal a heti lista második helyére tolta fel a meccset. A teljes népesség körében mért adat alapján a 15. helyen végzett a mérkőzés a múlt héten. Ám hiába a szurkolók hada, a magyar válogatott kikapott egy góllal.

Séfek séfe: emelkedőben

Az RTL kihívója, a TV2 még nem indította el az évek óta jó eredményt produkáló Sztárban sztárt, az első adás szeptember 10-én, vasárnap várható. Az X-faktornak szombaton nem volt vetélytársa, hiszen a TV2 filmet nyomott ebben az idősávban, ráadásul nem is premiert (Taxi 2). Fokozatosan javított számain az augusztus 28-án startolt, Ördög Nóra vezette, hétköznap futó Séfek séfe. A TV2 gasztro-tehetségkutatója 4+-ban 414 ezerről indult és 461 ezerrel zárta a hetet – a kereskedelmi célcsoportban a hétfői 102 ezerről péntekre 147,8 ezerre nőtt. Jól taktikázott viszont a RTL Klub, amely a Survivor nevű realityt nyomta ebben a műsorsávban. Az első adás a kereskedelmi célcsoportban dupla annyit hozott a piacvezető kertévének, mint a Séfek séfe, ami egyedül pénteken tudta előzni a realityt.

Fotó: Séfek séfe

A Gundel Takács Gábor vezette, hét év után visszatérő Áll az alku az Éjjel-nappal Budapesttel verseng: a teljes népességben állja is a sarat, ám a fiatalabb korosztály inkább az RTL-re kapcsol este nyolc után. Igaz, a TV2 másképp is számolja a kereskedelmi célcsoportot, ők a 18-59-re esküsznek. Az egymásnak beszólogató celebekre az RTL-en szombaton közel félmillióan voltak kíváncsiak. A fiatalok viszont úgy tűnik, az X-faktor után elmentek bulizni, mert a 18-49-es korosztályból a Roastot 248 ezren nézték, az ebben az időszakban a TV2 által vetített amerikai vígjátékot (A pláza ásza Vegasban) pedig közel 140 ezren.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

1 napja

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.