2010. október 16.

Bejött nekik a bányavész

Saját rekordjait is megdöntötte az Egyesült Államok legnagyobb spanyol nyelvű médiabirodalma a napokban.

Saját rekordjait is megdöntötte az Egyesült Államok legnagyobb spanyol nyelvű médiabirodalma a napokban. A várakozásoknál is nagyobb érdeklődést hozott ugyanis a chilei bányászmentés. Már elkezdődött a kimentett bányászok celebbé varázslása: mesés összegeket rejtő ajánlatokkal környékezi őket a média.

Szerdán, a bő két hónapot a föld mélyében öltő munkások felszínre hozatalának napján 220 ezernél több látogatót regisztrálhattak az Univision Interactive Media's honlapja, ami 1,2 millió oldalmegtekintést jelentett. Összességében – obil és WAP-szolgáltatásukkal együtt – kétmillió ember tekintett meg 12,2 millió oldalt ezen a napon. A mentés előkészületeire is sokan voltak kíváncsiak. Kedden és szerdán összesen 3,7 millióan vették igénybe az Univision szolgáltatásait, 23,3 millió oldalt tekintve meg.

Soha ennyi időt nem töltöttek videónézéssel az oldalon. Szerdán 19 perc 46 másodpercen át kötötte le az átlagos nézőt a munkálatok közvetítése. Ez jobb eredmény az előző nap felállított rekordnál: akkor a chilei mentést átlagosan „csak” 13 és fél percig követték figyelemmel az online platformok ide kattintó látogatói – számolt be több helyi médium is.

A jelek szerint több médiacég is felismerte a katasztrófa szerencsés kimenetelében rejlő lehetőséget. A leleményesebb társaságok ugyanis már meg is környékezték a bányászok családtagjait exkluzív interjú-ajánlataikkal, tévészereplésekkel, könyv- és filmforgatókönyvekkel. (A mentés során minden óvintézkedést megtettek, hogy a média csak kellő távolságból láthassa a bányászokat, s a megmenekülteket folyamatosan felkészítik arra, milyen médiaostromban lesz részük a következő hetekben, hónapokban.)

Az első művet, amely elkészülhet a 33-ak csodával határos mentéséről, s a mélyben töltött napjairól a The Guardian egyik szerzője, Jonathan Franklin jegyzi. A könyv 2011 elején kerül a brit boltok polcaira. A bányászok évi 4-19 ezer dolláros fizetéséhez képest csillagászati összegeket kereshetnek azzal, ha a nagyközönség elé tárják történetüket - vagy csak beleegyeznek annak megfilmesítésébe. A bányászok csak a történet jogdíjaiból több százezer dollárt kaphatnak, a tévészereplések összege pedig eléri a 20 ezer dollárt - alkalmanként. Ezt az aspektust az mmonline tárja fel.