2010. március 05.

Belga baj a kurdokkal

Leállt a Roj TV, a legnagyobb kurd tévécsatorna, miután rendőrök rohanták meg az adó központját Belgiumban.

A rendszeresen a függetlenségért küzdő Kurd Munkáspárt (PKK) támogatásával vádolt médium központja az észak-belgiumi Denderleeuw városában van; ezen ütöttek rajta rendőrök egy terroristaellenes akció során, megbénítva ezzel a televíziós csatorna működését.
Az ország több városában végrehajtott rendőri manőver előtt egy nappal a francia hatóságok indítottak hasonló akciót; Belgiumban 15, Franciaországban kilenc embert tartóztattak le.
A Roj TV egy hete nyert pert Németországban; egy lipcsei bíróság ugyanis felfüggesztette a – médiatalálgatások szerint török nyomásra – meghozott berlini döntést, amely lehetetlenné tette volna a Roj TV németországi működését, holott a Dániában bejegyzett adó fő célközönsége éppen az itt élő kurd közösség.
A berlini belügyi tárca korábban azért kifogásolta, hogy német földre is szórja az adását a televízió, mert annak adása támogatja a török és a német politikai elit által is terroristának tekintett, a terület elszakadásáért küzdő Kurd Munkapártot.
A bíróság – amely egy uniós jogi fórumhoz utalta a problémát – úgy határozott: kifogásolhatja a kormányzat, hogy egy ilyen szervezet mögé áll egy médium, de az EU szabályai alapján nem akadályozhatja egy másik tagállamban bejegyzett adó működését.