Az alkotók szeretnék, ha A tanár című sorozat segítene visszanyerni az oktatásba vetett hitünket is – mondta az RTL kreatív producere, Herman Péter a március 31-én rajtoló sajátgyártású széria sajtóbemutatóján.

Mindenkinek vannak olyan, fontos tanárokhoz kötődő élményei, amikor jó volt diáknak lenni, felnézni valakire

– idézte fel Herman Péter a sorozat mögött rejlő alapgondolatot. Kovács Dániel Richárd rendező szerint az egyéves megfeszített munka meghozta az eredményét: sikerült azt viszontlátniuk a képernyőn, amit nagyon meg szerettek volna mutatni. Ebben fontos szerepe van az ismert színészek – a tanárt alakító Nagy Ervin, antagonistája, a tanárnőt játszó Ubrankovics Júlia, vagy épp Anger Zsolt igazgatója (a leadképen) – mellett feltűnő rengeteg fiatalnak. Őket 270 tinédzser közül választották ki, akiket részben casting ügynökségeken keresztül, részben direkt megkereséssel választottak ki. A képernyős próbák során az előre megírt jelenetek helyett inkább improvizációt kértek a jelöltektől. Így alakult ki a csapat, amelyben amatőrök mellett már kamera előtti rutinnal rendelkezők is helyet kaptak, így például a Fehér Isten főszereplője, Psotta Zsófia.

Köbli Norbert forgatókönyvírótól megtudtuk, hogy a sorozat a Sony formátuma, a kölni kollégákkal közösen dolgoztak a hazai viszonyokhoz való adaptálásban karakterek, helyszínek és konfliktusok terén is.

Németországban már a hatodik évad fut sikerrel, amelynek egyik titka, hogy az egyes részek önállóan is nézhetők, egy-egy – gyakran szociológiai esettanulmány jellegű – problémát dolgoznak fel szórakoztató módon, miközben a két főszereplő viszonya állandó történetszálat képez.

Az első két epizód alapján a kemény társadalomkritika és az aktuálpolitikai utalások jól megférnek a nevettetéssel, és a jelek szerint szerencsére a korai trailerek krétadobálós poénkodását is elhagyták az alkotók, akik arra számítanak, hogy a sorozat egyaránt sikeres lesz a tizenévesek, és a Válótársak törzsközönségét adó negyvenesek körében. Mindenesetre az első, nyolcepizódos évad után már elkezdték írni a következő tíz részt is.

 

A Herman Péterrel idén év elején készült interjúnkat itt olvashatják.

 

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.