2010. május 16.

Béna Kacsa hadművelet

Senki nem számítson érdemmi döntésre a médiahatóságtól a következő hetekben – a parlamenti váltás működésképtelenné tette az ORTT-t.

Senki nem számítson érdemmi döntésre a médiahatóságtól a következő hetekben – a parlamenti váltás működésképtelenné tette az ORTT-t. Legalább átmenetileg. Ha nem születik gyorsan új törvény.

A két kikerülő tag távozásával ugyanis a törvényben megkövetelt öt alá csökkent a létszám. (A választások előtt ültek épp ennyien az Országos Rádió és Televízió Testületben.) Így törvényi lehetőségük sincsen tanácskozni. Ehhez jön még az illem kérdése, hiszen a jogszabályi logika szerint az Országgyűlés minden frakciójának küldenie kell egy embert a grémiumba.

A T. Ház honlapján olvasható napirend szerint a jövő héten nem szerepel a tárgyalandó kérdések között a létszám-kiegészítés, de az új képviselőcsoportok információink szerint nem is jelöltek még tagokat. Hozzáértő forrásaink állítják: ezzel akár hetekre is leállhat az ORTT működése. A testület egyébként már most szerdán sem ülésezett; nm volt ugyanis elegendő tag jelen, így a távozó Gyuricza Péter és Tímár János médiahatósági karrierjének végén már nem kellet szavaznia.

Mint arról portálunk korábban már beszámolt, az új parlament megalakulásával búcsúzott posztjától a médiahatóság két tagja. Tímár János személyében az 1996-os induló csapat utolsó mohikánja lép le a színről. Mégpedig azért, mert az új összetételű parlament pénteki megalakulásával megszűnik az őt rendre jelölő liberális képviselőcsoport. Gyuricza Péternek, akit a szocialisták jelöltjeként választottak meg, nem kellett volna automatikusan mennie. Ő ugyanis két éve úgy jutott mandátumhoz az Országos Rádió és Televízió Testületben, hogy a koalíció bomlásával egyetlen kormánypárt maradt. Márpedig ilyen esetre a médiatörvény lehetővé teszi, hogy ezt a politikai erőt két ember képviselje. Ha viszont megszűnik ez a helyzet, egyiküknek mennie kell. Mégpedig – mivel nincsen köztük megegyezés – annak, aki később került be. Így maradhatott tíz év után is hivatalában Ladvánszky György.