2012. november 16.

Beszáll a rezsibe a médiahatóság

A Médiatanács 2013-ra is meghirdette a közösségi tévék és rádiók rezsiköltségeit támogató pályázatát.

Egyes helyi és körzeti rádiók és televíziók fennmaradása szempontjából akár kulcsfontosságú lehet a Médiatanács rezsipályázata. A közösségi médiaszolgáltatók a pályázaton elnyert összegekkel ugyanis fedezhetik működési és üzemeltetési költségeik egy részét.

2011-ben rezsiköltségekre közel 370 millió forint jutott összesen 103 szolgáltatót segítve ezzel. 2012-ben az összeg 394 millió forint, melyet 78 - 39 tévé és 39 rádió - médiaszolgáltató használhatott fel.

A Médiatanács e héten döntött arról, hogy a közösségi televíziók és rádiók fenntartási és üzemeltetési költségeinek fedezését szolgáló pályázatot 2013-ra is meghirdeti a tavalyihoz képest némiképp magasabb, összesen 400 millió forintos keretösszeggel.

A közösségi médiaszolgáltatók körében évek óta igen népszerű működési célú támogatási rendszer jövőre vételkörzet-arányos lesz, amelynek köszönhetően igazságosabb elosztás várható az NMHH állítása szerint.

A pályázat jövőre is többfordulós lesz, így azok a jelentkezők, akik első alkalommal valamilyen ok miatt nem jutnak támogatáshoz, már a következő fordulóban újra pályázhatnak.

A pályázatokkal a Médiatanács célja a közönség sokszínű tájékoztatásának és a médiapluralizmus érvényesülésének támogatása. A meghirdetett pályázati eljárások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján, a tamogatas.mtva.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Preferenciát élveznek azok a pályázók, akik 2011-ben és 2012-ben nem nyertek el támogatást, és indulnak a rádiós vagy televíziós állandó műsorok készítését támogató eljárásban.

A Médiatanács egyébként a felhívás elfogadásával változtatott a pályázók adminisztrációs terhein, a formai követelményeket csökkentette, illetve pontosította az alátámasztó dokumentumok benyújtásának módját is.