2010. augusztus 18.

Betiltott hullaház

Nem mutogathat, véres vagy erőszakos jeleneteket az egyik dél-amerikai napilap; erről már papírjuk is van. zerintük a pártállásukkal lehet gond.

Nem mutogathat véres vagy erőszakos jeleneteket az egyik dél-amerikai napilap; erről már papírjuk is van. Szerintük a pártállásukkal lehet gond.

Kedden kapta meg az El Nacional a hivatalos bírói végzést, amely felszólítja a szerkesztőséget: tartózkodjon a véres vagy erőszakos cselekmények és a holttestek mutogatásától. Ha ugyanis nem ezt teszik, akár egyheti bevételükre rúgó büntetéssel is számolhatnak.

Az ügy előzménye, hogy – a helyi közbiztonság állapotát illusztrálandó – olyan fotót tett közzé a lap, amelyen a fővárosi hullaházban szerteszét heverő, láthatóan erőszakos halált halt emberek tetemei látszottak. A verdikt szerint a publikálással a szerkesztőség vétett a kiskorúak védelmének szabályai ellen.

A lap azzal védekezett, hogy ők csupán azt kívánták megmutatni, milyen kritikus a helyzet Caracasban. Szerintük a tiltásnak színtisztán politikai okai vannak. Noha hivatalos statisztikákat négy éve nem tesznek közzé a bűnözésről, de civil szervezetek becslése szerint tavaly 13-16 ezren estek gyilkosság áldozatául a 27 milliós országban.