2011. október 26.

Bezárhat a WikiLeaks

Az alapító szerint az év végére elfogy a pénzük az amerikai pénzügyi szolgáltatók ″blokádja″ miatt.

Az alapító szerint az év végére elfogy a pénzük az amerikai pénzügyi szolgáltatók ″blokádja″ miatt.

Ha így megy tovább, az év végén bezárni kényszerül a WikiLeaks, kongatta meg a vészharangot Julian Assange alapító. A pénztelenséget az okozza, hogy az amerikai bankok és más pénzügyi szolgáltatók összefogtak, és - a szavaival - "pénzügyi blokád" alá helyezték a kiszivárogtató oldalt. Magyarán, nem jut hozzá az adományokhoz, amelyek nélkül pedig nem tud működni.

A The New York Times beszámolója szerint Assange "veszélyes, elnyomó és antidemokratikus" lépésnek nevezte a Visa, a MasterCard, a PayPal és mások összefogását az oldal ellen. Hozzátette: dollár tízmillióktól esnek el, összességében a bevételeik 95 százaléka nem jut át a pénzügyi szolgáltatókon.

Egy forrás szerint most havi 10 ezer dollárnyi adományon tengődik a WikiLeaks, ami tényleg elenyésző az önmagukban sokszázezres ügyvédi költségek mellett. A kiszivárogtató munka nemcsak a bírósági ügyek, hanem a pénztelenség miatt is áll, és Assange szerint a mintegy húszfős gárdának rá kell állnia a pénzgyűjtésre. Most az Európai Bizottsághoz is kérvényt nyújtottak be, hogy ismét megindulhasson a pénzáramlás.

Assange egyébként továbbra is háziőrizetben van, és innét "szabadult el" a londoni sajtótájékoztató erejéig. Többféle vádra kell felelnie, nem csupán a kiszivárogtatásokkal, hanem két nő állítólagos szexuális zaklatásával kapcsolatban is. Ő persze másképp látja a helyzetet, mint a hatóságok, mint most is hangot adott neki: szerinte mind a WikiLekas, mind a személye egy lejárató kampánynak esett áldozatul.

Egyébként a pénzkérdés nem most, a "blokád" kapcsán jött elő első alkalommal, emlékeztet az amerikai lap. A szervezetet korábban elhagyó közeli munkatársak többek között azt kifogásolták, hogy szerintük Julian Assange nem teszi átláthatóvá a munkatársai számára, hogy mennyi pénzzel gazdálkodnak, s mire mennek el a dollár tízezrek. A pénz felett egyedül ő rendelkezik - szóltak a kritikák.